Torben Schmidt
Kvinder i verden - Kvinderettigheder. Klassiske forståelser for kønsroller og kriminalitet mod kvinder. Læs mere om kvindernes rettigheder.

Kvinderettigheder

Kvinder over hele verden – kvinderettigheder

I mange dele af verden er kvinder dårligere stillet end mænd. De udnyttes, begrænses eller ofre for vold. Her kan du finde ud af, hvordan problemerne ser ud, og hvordan de opstår.

Mænds undertrykkelse

 • Vold i hjemmet mod kvinder

  Vold i hjemmet er et stort problem over hele verden. Det er vold, der finder sted hjemme i familien. I ni ud af ti sager er ofrene kvinder. Og så er børnene ofte også berørt. Vold i hjemmet er også et problem i Danmark: Ifølge kvindernes rettighedsorganisationer er, eller vil, hver fjerde kvinde være eller blive offer for vold inden for deres egne fire vægge. Kvinderettigheder sikrer mod vold i hjemmet.

 • Sexisme i hverdagen

  Ikke kun fysisk vold spiller en rolle. Et aktuelt emne til debat i Danmark er den såkaldte sexismedebat. Hvis nogen behandles nedsættende på grund af deres køn, kaldes det sexisme. Forældede synspunkter og fordomme betyder for eksempel, at kvinder stadig ”kun” ses som husmødre og mødre.

  I mange erhverv tjener kvinder op til 20 procent færre penge end mænd i samme stilling.

  Annoncering er også ofte sexistisk. I mange tv-reklamer eller på reklametavler betragtes kvinder som genstande eller vises i klassiske kønsroller.

 • Handel med kvinder

  Handel med kvinder er et endnu større problem. Kvinden ses og sælges som en vare. Dette påvirker ofte østeuropæiske kvinder, der lever under dårlige forhold. I håb om et bedre liv går de i tvivlsom forretning. Derefter smugles de for eksempel ind i Tyskland, hvor de udnyttes og bruges. Kvinderettigheder modvirker handel af kvinder.

  De har det endnu dårligere stillet end hjemme. Du har ingen chance for selv at komme ud af denne situation. Organisationen Terre des Femmes beskriver handel med kvinder som en moderne form for slaveri.

  Kvinder i verden - Kvinders rettigheder. Klassiske forståelser for kønsroller og kriminalitet mod kvinder. Læs mere om kvindernes rettigheder.
  Kvinder i verden – Kvinders rettigheder. Klassiske forståelser for kønsroller og kriminalitet mod kvinder. Læs mere om kvindernes rettigheder.

  Læs også: Pigers uddannelse

  Traditionelle problemer – Kvinderettigheder

  • Omskæring hos kvinder

  Mange problemer for kvinderettigheder har en kulturel baggrund. Noget gøres simpelthen fordi det altid har været skik, eller fordi religion dikterer det. Et eksempel på dette er omskæring af kvinder og piger, som udføres i nogle dele af Afrika og Asien.

  Denne proces er meget smertefuld og forårsager fysisk og ofte følelsesmæssig skade. Omskæring af piger kan endda føre til døden, da det for det meste ikke udføres af læger. Ifølge menneskerettighedsorganisationen UNICEF er op til 140 millioner kvinder på verdensplan blevet lemlæstet af omskæring. Mere end 8.000 piger omskæres hver dag.

  • Tvungen ægteskab og kvinderettigheder

  Tvungen ægteskab er et stort problem i nogle kulturelle grupper. Forældrene til deres datter vælger en (normalt meget ældre) mand, som hun derefter skal gifte sig med. I mange tilfælde giftes “kvinder” af, når de faktisk stadig er børn. Dette er skik i den islamiske verden, i dele af Sydamerika og i dele af Afrika.

  Disse piger skal så ofte selv få børn. Mindreårige mødre er ikke ualmindelige i nogle kulturer. Såkaldte børns bryllupper er en radikal krænkelse af menneskerettighederne.

  • Æresdrab

  Et andet traditionelt problem er æresforbrydelser, som er almindelige i mange religioner. En datter må ikke skænke familien. Hun er nødt til at gifte sig med hvem hendes forældre har valgt og må ikke bare møde andre mænd.

  Hvis en pige modstår, skal denne oprør “sones”. Det er ikke ualmindeligt, at kvinder i islamistiske kredse bliver dræbt eller drevet til at begå selvmord af familiemedlemmer for sådanne “handlinger”.

  Disse æresdrab finder også sted i Danmark. En undersøgelse viste, at der er 12 æresdrab om året i Danmark, der registreres. Men der er sandsynligvis flere.

  Jeg vil hermed påpege, at Islam i flere Suna’er har erklæret æresdrab for uislamisk. Når æresdrab praktiseres af muslimer, er dette ikke en religiøs, men en kulturel handling. Æresdrab praktiseres mest af dårlig uddannede mennesker. Derunder mange analfabeter. Disse har ikke mulighed for at læse Koranen. De bliver påvirket af radikale medmennesker, som ikke kan ligestilles med muslimsk levevis eller tro. Derfor må, på trods af mediers udlægning, æresdrab aldrig ses som en muslimsk gerning.

  Læs også: Om den selvstændige iværksætter kvinde Stine Stage

  Diskrimination mod piger – Kvinderettigheder

  I mange dele af verden er piger og kvinder mindre overvejet end drenge og mænd og er dårligt stillede. For eksempel er de mindre uddannede end drenge. Næsten 65 procent af alle analfabeter, dvs. mennesker, der hverken kan læse eller skrive, er kvinder. Men uddannelse er den bedste beskyttelse for piger mod bryllupper og udnyttelse af børn. Uddannede kvinder gifter sig normalt senere, får færre og sundere børn og er bedre informeret.

  Hvordan små piger undertiden betragtes, kan tydeligt ses i Indien. Den såkaldte to-børnepolitik hersker der. Dette betyder, at par kun kan få to børn. Drenge er meget mere respekteret der end piger, så familier foretrækker at have en søn.

  Resultatet er, at mange piger afbrydes før fødslen. Der er nu et alarmerende overskud af mænd i Indien. Der er næsten 20 procent flere mænd end kvinder. Mange mænd er “tilovers”, kan ikke finde en partner og kan ikke starte en familie.

  Piger skal ofte arbejde under ugunstige forhold og betales dårligt eller slet ikke. Pigers arbejde udføres ofte i hemmelighed. Pigerne arbejder ofte som tjenestepiger eller tvinges til prostitution. Når familier lever i fattigdom og ikke kan tilbyde skolegang til alle børn, bliver piger efterladt og skal arbejde i stedet.

  I mange dele af verden er piger meget mindre informeret om hiv end drenge. Derudover kan de ikke beskytte sig mod det. I udviklingslande er betydeligt flere kvinder inficeret med HI-virus end mænd.

  Verdens kvindes- og verdens pigers dag – Kvinderettigheder

  Hvert år den 8. marts fejrer kvindernes rettighedsorganisationer verdens kvindedag. Dette blev skabt omkring tidspunktet for første verdenskrig, dvs. i begyndelsen af ​​det 20. århundrede. Lighed og retten til at stemme kvinder var målet. Meget har ændret sig over hele verden siden da. Meget er blevet bedre, men der er stadig meget at gøre i nogle lande, kulturer og traditioner.

  Siden 11. oktober 2012 har der endelig været verdens pigers dag. Dette blev indkaldt af FN for at henlede opmærksomheden på pigernes verdensomspændende problemer. Hver dag rundt om i verden er piger ofre for vold og diskrimination. I det første år var børns bryllupper det store tema på Verdens Pigedag.

  Det vil gå mange år, før der er endelig ligestilling mellem mænd og kvinder, og vold mod kvinder ophører, hvis det nogensinde sker. Hvert år den 8. marts fejres verdens kvindedag af kvinders rettighedsorganisationer.

  Dette blev skabt omkring tidspunktet for første verdenskrig, dvs. i begyndelsen af ​​det 20. århundrede. Lighed og retten til at stemme kvinder var målet. Meget har ændret sig over hele verden siden da. Meget er blevet bedre, men i nogle lande, kulturer og traditioner er der stadig meget at gøre.

  Siden 11. oktober 2012 har der eksisteret verdens pigers dag. Dette blev frembragt af FN for at henlede opmærksomheden på pigernes globale problemer. Hver dag rundt om i verden er piger ofre for vold og diskrimination.

  Det vil tage mange år, før der er endelig ligestilling mellem mænd og kvinder, og vold mod kvinder ophører. Heldigvis er der mange organisationer og grupper af kvinderettighedsforkæmpere, der arbejder for kvinder over hele verden.

  Læs også: Lær tysk hurtig og let

Leave a Comment