Torben Schmidt
Viden om Albert Einstein - manden der forandrede verden

Albert Einstein

Hans hovedværk, relativitetsteorien, gjorde ham verdensberømt. Men fysikeren Albert Einstein beviste også sine evner inden for andre områder. Her kan du læse, hvilke.
Viden om Albert Einstein - manden der forandrede verden

Verdensforandrer: Albert Einstein

  • Livsdatoer: 14. marts 1879 til 18. april 1955
  • Nationalitet: schweizisk
  • Citat: “Jeg er mere interesseret i fremtiden end i fortiden, fordi jeg har til hensigt at leve i den.”

Albert Einstein revolutionerede verden med relativitetsteorien. I dag betragtes hans værker som hjørnesten i moderne fysik.

Hvordan han levede

Albert Einstein blev født den 14. marts 1879 til jødiske forældre i Ulm. Kort efter flyttede familien til München. Her åbnede hans far en forretning. Da det ikke gik godt efter et par år, emigrerede Einsteinerne til Milano uden deres søn. Albert droppede ud af gymnasiet uden en studentereksamen og skiftede selvstændigt til en ikke-kirkelig skole i Schweiz.

Derefter dimitterede han fra Polytechnic (Zürich Technical University) med et eksamensbevis som specialist i matematik og fysik. I løbet af studietiden mødte Einstein sin fremtidige kone, som han havde to sønner med.

Han arbejdede som en tredje klasses teknisk ekspert på det schweiziske patentkontor, så han var primært ansvarlig for at overvåge andres beslutninger. Fordi dette arbejde ikke var særlig krævende, fortsatte han med at tilegne sig teoretisk fysik i sin fritid.

Hvordan Einstein ændrede verden

Albert Einstein offentliggjorde sine vigtigste videnskabelige værker i en alder af 26 år: den første er afhandlingen “På et heuristisk synspunkt vedrørende dannelse og transformation af lys på den fotoelektriske effekt” , udgivet i 1905 , hvormed han lagde grundlaget for moderne atom- og partikelfysik.

I 1907 skrev han for første gang om relativitetsteorien, kendt under formlen E = mc² , så energi (E) er lig med masse (m) gange lysets hastighed til kraften af ​​to (²). Han afsluttede senere sit arbejde som en “særlig relativitetsteori”. I denne afhandling beviste Einstein, at rum og tid er indbyrdes forbundne. Hans ligning revolutionerede verden.

Den nu verdensberømte fysiker arbejdede som instruktør ved forskellige institutter, herunder hvad der nu er Max Planck Institute og Kaiser Wilhelm Institute i Berlin. Han skiltes fra sin kone og giftede sig med sin fætter Elsa Löwenthal. I 1920’erne modtog han Nobelprisen i fysik for sit bidrag til kvantefysik, forskningen i “fotoelektrisk effekt”. Einstein rejste til USA for at holde foredrag og sprede således sine teorier.

Albert Einstein var tysker. Du kan også hurtigt lære tysk online på Lær-tysk.dk

Selvom han forlod det jødiske religiøse samfund i en alder af 17, gjorde hans oprindelse det vanskeligt for ham at vende tilbage til Tyskland: der regerede Adolf Hitler og hans nationalsocialistiske parti. Albert Einstein tilbragte derfor de sidste år af sit liv med sin familie i Princeton, USA. Der døde han den 18. april 1955 i en alder af 76.

Læs også: Hvordan mennesket opfandt sprog

3 Comments

Leave a Comment