Torben Schmidt
Læs om Martin Luther King og sit liv - en biografi og fortælling om manden der havde en drøm.

Martin Luther King

Borgerrettighedsaktivisten Martin Luther King Junior kæmpede fredeligt mod racistisk adskillelse i USA. Hans tale “I have a dream” er kendt verden over indtil i dag. For halvtreds år siden, den 4. april 1968, blev Martin Luther King myrdet. Læs hans historie her.

Profil: Martin Luther King

  • Navn : Martin Luther King Junior
  • Født: 15. januar 1929 i Atlanta
  • Død : 4. april 1968 i Memphis
  • Nationalitet: USA
  • Forældre : Alberta Christine Williams King (1904-1974) og Michael King sr. (1899-1984)
  • Citat: “Ægte velgørenhed er mere end evnen til medfølelse, det er evnen til kærlighed.” “

King var en menneskerettighedsaktivist og kæmpede for afskaffelse af racemæssig adskillelse i De Forenede Stater. I dag betragtes Martin Luther King som martyr – på grund af sin tro og drømme accepterede han døden.

Hvordan han levede

Martin Luther King Junior blev født den 15. januar 1929 under navnet Michael King Junior i Atlanta, USA. Under en rejse til Europa fik faren senere ændret sin søns navn. Han hædrede Martin Luther, initiativtager til reformationen i det 16. århundrede.

Han voksede op i en meget religiøs familie; hans mor var lærer, faderen pastor i et protestantisk samfund. I løbet af hans levetid var raceadskillelse stadig et stort problem i USA: Sorte mennesker blev marginaliseret og havde næppe nogen rettigheder. De måtte gå på separate skoler, fik ikke lov til at køre på en bus med hvide, spise i samme restaurant eller arbejde på samme arbejdsplads.

Han var ligesom sin far strengt imod racisme. Det faktum, at han ikke længere fik lov til at have kontakt med sin mangeårige hvide ven efter grundskolen, fik King Jr. til at stå op for sine landsmænds rettigheder. Allerede som barn holdt han foredrag og optrådte som en prædikant i sin fars menighed. I 1948 afsluttede han en grad i sociologi (videnskab om menneskelig social adfærd) efterfulgt af postgraduate studier i teologi (undervisning om Gud) i 1951.

Derefter begyndte Martin Luther King at arbejde som præst i Montgomery, Alabama. Samtidig giftede han sig med sin mangeårige kæreste Coretta Scott Williams, som han havde fire børn med.

Hvordan han ændrede verden

De første protester mod racemæssig adskillelse begyndte i midten af ​​1950’erne. I Montgomery, Kings bopæl, nægtede sorte at opgive deres pladser i bussen til fordel for hvide. King, dengang 26 år gammel, blev udnævnt til leder for en gruppe, der organiserede den såkaldte boykot (en slags politisk gearing, i dette tilfælde ikke ved hjælp af al offentlig transport): Den sydlige kristne lederskabskonference (SCLC). Protesterne varede i 381 dage – og var vellykkede: Højesteret besluttede, at raceadskillelse inden for offentlig transport var forbudt fra nu af.

Fordi han ville dedikere sig endnu mere intensivt til borgerrettigheder, sagde han op sit job i Montgomery og flyttede tilbage til Atlanta for at bo hos sin far. Nu havde han råd til at rejse det amerikanske syd for at holde taler og organisere andre fredelige protester. King blev arresteret flere gange, men løsladt efter den daværende præsident John F. Kennedy ‘s indblanding .

Martin Luther King “I have a dream”

Hans ubrudte mod til at stå op for sorte rettigheder blev mødt med stor entusiasme i samfundet. En lille gruppe var vokset til en stor bevægelse: den 28. august 1963 deltog mere end 250.000 mennesker, inklusive hvide, i en fredelig demonstration i Washington, DC. “March on Washington” tæller som klimaks for borgerrettighedsprotesterne.

På denne demonstration holdt Martin Luther King også sin vigtigste tale: “Jeg har en drøm”, som er gået ind i historien. Efter denne protestmarch mod Washington begyndte J. Edgar Hoover, leder af FBI på det tidspunkt, intensivt at spionere på Martin Luther King og andre borgerrettighedsaktivister for i sidste ende at ødelægge borgerrettighedsbevægelsen.

Læs om Martin Luther King og sit liv - en biografi og fortælling om manden der havde en drøm.
I have a dream ! Ordene giver genklang i os alle. Martin Luther King var en leder der forandrede verden.

Mordforsøget på Martin Luther King

Men hans vilje til at styrke sorte rettigheder fandt endelig accept i USA. Der var en ånd af optimisme i USA. Den unge præsident John F. Kennedy mødtes med Martin Luther King, og loven om desegregation blev vedtaget.

John F. Kennedy blev myrdet i november 1963, men hans efterfølger Lyndon Johnson afsluttede projektet. Den 2. juli 1964 blev Civil Rights Act vedtaget. For dette modtog King Nobels fredspris samme år og blev udnævnt til “Årets mand” af det amerikanske nyhedsmagasin Time.

Men hans succes behagede ikke alle. Den 4. april 1968 blev Martin Luther King – formodentlig af hvide racister – skudt med et enkelt skud på balkonen på et lille motel i Memphis.

Da han kendt, brød store uroligheder ud over USA og dræbte 40 mennesker. Huse brændte, butikker blev plyndret. “Burn, Baby, Burn,” var oprørernes slogan, “Vi er nødt til at kæmpe for mordet på Dr. Revenge King “.

Og i dag?

Efter hans død blev King ikke kun tildelt et antal priser, han betragtes som martyr af amerikanere og sorte over hele verden, dvs. en person, der accepterer sin egen død på grund af sin tro. Martin Luther Kings Day fejres den tredje mandag i januar. For mange amerikanere er dette et lovbestemt mindesmærke og helligdag.

Læs også: Charles Darwin

1 Comment

Leave a Comment