Torben Schmidt
Professionelt Værktøj til hjemmet

Professionelt Værktøj til Hjemmet

At have det rigtige værktøj er essentielt. Professionelt Værktøj til hjemmet er vigtigt, når man skal udføre opgaver i hjemmet, der kræver præcision og professionalisme. Uanset om du er en gør-det-selv person, eller du har brug for specialiserede værktøjer til mere komplekse projekter, er det vigtigt at vælge værktøj af høj kvalitet.

Når du vælger professionelt værktøj, er det ikke kun en investering i at fuldføre dine nuværende projekter, men også en sikring af at du kan håndtere fremtidige opgaver med større effektivitet. Professionelt værktøj er designet til at yde maksimal præstation og holdbarhed, hvilket kan gøre en stor forskel i det lange løb.

Du kan finde et bredt udvalg af professionelt værktøj hos Qloo.dk. Mit absolute favoritværktøj er fra mærket Ryobi. Uanset hvad dit projekt kræver, kan du finde værktøjer, der hjælper dig med at opnå de bedste resultater med mindst mulig besvær.

Besøg Qloo.dk for at se deres fulde udvalg og start dit næste projekt med det bedste værktøj i hånden.

Læs også om Opbyg robusthed: Fem tip til dig og din familie

Lær klokken effektivt og nemt

Lær Klokken er Guide til bedre at forstå uret

Vigtigheden af at Lære Klokken

Baggrund

At lære klokken er en fundamental færdighed, der ikke kun hjælper børn med at forstå tidens gang, men også udvikler vigtige kognitive evner. Denne blog vil udforske, hvordan klokken læses, samt give didaktiske tips til undervisningen.

Hvordan Læses Klokken?

En analog ur skive er opdelt i 12 timer, hvor hvert timeinterval repræsenterer en time. Viserne på uret indikerer timer og minutter. Den korte viser peger på timetallet, mens den lange viser angiver minutterne. Det er vigtigt at forstå begreber som hel, halv, kvart over, kvart i, 20 over og 20 i.

Didaktiske Tips til Undervisning

For at gøre undervisningen i klokken mere engagerende og effektiv, kan du benytte undervisningsmaterialer fra SkoleABC.dk. Deres materialer er designet til at støtte børns læringsrejse og gør det sjovt at lære klokken.

 • Brug et timeglas-sæt til at lære børn tidsfornemmelse parallelt med at lære klokken.
 • Integrer magnetiske timere i undervisningen for at visualisere tidens forløb.
 • Udforsk læringsuret, et vægur med forklaringer af klokken, der gør det lettere for børn at forstå og lære klokken.

Timeglas for Tidsfornemmelse

SkoleABC.dk tilbyder et timeglas-sæt i kuffert med 20 stk., der er perfekte til at lære børn tidsfornemmelse parallelt med klokken.

Magnetiske Timere

For en interaktiv tilgang til undervisning, prøv magnetiske timere i tre farver. Disse er ikke kun praktiske, men de hjælper også eleverne med at visualisere, hvor meget tid der er tilbage.

Læringsuret

Et læringsur er et must i klasseværelser og børneværelser. Det giver børnene en visuel reference, der hjælper dem med at forstå og lære klokken.

For mere information og for at finde de bedste undervisningsmaterialer til at lære klokken, besøg SkoleABC.dk.

Er mit barn klar til mobiltelefon

ER MIT BARN KLAR TIL EN MOBILTELEFON?

Det er svært at forestille sig dagens hverdag uden mobiltelefonen. Skal børn have mobiltelefon? Den har udviklet sig mere og mere og tilbyder en lang række af muligheder for underholdning, men også farer på internettet. Hvornår er børn klar til deres egen mobiltelefon? Er der et rigtigt tidspunkt, og hvad skal du være opmærksom på?

Er mit barn klar til mobiltelefon - pige med mobiltelefon
Især med filtre og klistermærker er billeder på mobiltelefonen sjov for mange børn, men privatlivets fred er vigtigt.

HVOR KOMMER DEN STORE INTERESSE FRA?

Mange voksne bruger i dag mange timer på deres smartphones. Ikke underligt, at du har en bred verden af information og underholdning til rådighed. Og underholdning er noget, som børn automatisk leder efter.

Jo yngre børn er (f.eks. stadig i børnehaven ), jo enklere skal det være. Først er det nok, hvis der er en reaktion på skærmen, så kan barnet bare lide at se videoer, derefter begynder den første interesse for flere spil, og til sidst er der barnet bevægende nysgerrighed omkring, hvad der foregår i sociale medier.

Børn skal være nysgerrige, og det er en god ting. De optager viden og prøver grænser, kopierer fra andre, hvad de kan gøre, og tager derefter beslutninger baseret på deres erfaringer.

JEG VIL OGSÅ HAVE DET, DU VIL!

De afspejler også, hvad de har kopieret fra deres forældre og søskende. Det er derfor vigtigt at huske, at du er rollemodel for dine børn ! Hvis du tilbringer meget tid med de moderne medier selv, vil børnene gerne gøre det samme.

Mobiltelefoner og smartphones er en integreret del af hverdagen . På tv, i parken, med familien eller i skolen. Alle har en mobiltelefon til enhver aktivitet; hvis kun for hurtigt at finde noget på Google. Dette undgår næppe barnets opfattelse, og når vennekredsen begynder at betyde mere, vil alle hurtigt have en mobil.

Ifølge en undersøgelse fra 2016 får de fleste børn deres første mobiltelefon, når de er 7 eller 8 år gamle. I en alder af 10 år har næsten hvert andet barn en egen mobiltelefon eller smartphone.

Skal børn have mobiltelefon?

Læs også: Sådan styrkes børns selvtillid!

ER MIT BARN KLAR TIL DET NU?

En enhed som en smartphone bringer også et stort ansvar. Hvor meget af det et barn allerede kan bære, afhænger af den enkelte.

Du kan stille dig selv følgende spørgsmål :

 • Hvordan håndterer mit barn sine ting?
 • Hvor god er det at holde orden?
 • Hvor mange gange har den mistet værdigenstande?
 • Hvor god er koncentrationen, når man lærer?

Du kan bruge dette til at vurdere, om dit barn er ansvarlig nok til en multifunktionel enhed.

Hvorvidt et barn er klar til en mobiltelefon eller ikke, afhænger meget af mental udvikling.

Mange skoler har i dag mobiltelefonforbud, hvor elevernes mobiler indsamles og opbevares. Barnet må ikke have telefon i skoletiden. Mobiltelefonen opbevares i en såkaldt mobilkasse.

BØR MIT BARN HAVE ADGANG TIL INTERNETTET?

Det ville være muligt at have en lille samtale først om, hvad dit barn gerne vil gøre med mobiltelefonen / smartphone. Hvis barnet bare vil lytte til musik, kan en MP3-afspiller købt på internettet muligvis gøre det først. Fotos? Et billigt digitalt kamera. Til spil fra tid til anden kan du også få en tablet til familiebrug. En simpel familie mobiltelefon, der kun tjener til at gøre barnet tilgængeligt på vej til skolen, kan også være værd at overveje.

I sidste ende afhænger det af, om du stoler på dit barn. En komplet kontrol af, hvad barnet laver på mobiltelefonen, kan på den ene side være udmattende. Afhængig af alderen repræsenterer kontrol brud på tillid.

Forældre bør overveje at gennemgå alle tilgængelige apps for mulighederne for børns sikkerhed og etablere regler. Apps som YouTube tilbyder normalt også et børnevenligt filter til aktivering. Adgang til app store eller play store bør også blokeres for børnene, da mange gratis apps ofte ikke er børnevenlige.

Apps som Tik Tok , Instagram eller Snapchat har deres egne aldersbegrænsninger, som du bestemt bør være opmærksom på. Frem for alt tjener de til at beskytte unge brugere mod farligt eller forstyrrende indhold og til at påvirke dem gennem forkerte oplysninger .

 • Instagram: aldersgrænse mindst 13 år
 • WhatsApp: aldersgrænse mindst 16 år
 • Snapchat: aldersgrænse mindst 16 år
 • TikTok: minimumsalder 13
 • Facebook: minimumsalder 16 (med forældremyndighed fra 13)

Artikel skrevet af Torben Schmidt.

Læs også: ET GODT FUNDAMENT FOR FREMTIDEN: BØRNS UDVIKLING, MULIGHEDER OG LÆRING

Logisk konsekvens i opdragelsen

Logisk konsekvens

Logiske konsekvenser i opdragelsen

Opdragelsesmetode logisk konsekvens er en oversigt over en alternativ til straf og sanktioner i børneopdragelsen. Når barnet kan resonere og se logik i konsekvenser for egen handling, vil barnet have det nemmere ved at forstå konsekvensen. Straf og sanktioner er ofte ubegrundede og uhensigtsmæssigt i forhold til den aktuelle situation.

Straf er kontroversiel inden for opdragelsesmetoder. De er ofte forbundet med autoritære opdragelsesmetoder. Det er dog næsten umuligt at klare sig uden straf, da børn har brug for klare grænser og skal vide, hvad der sker, når de krydser dem. Hvis der ikke er nogen konsekvens, kan de små næppe styres og gør, hvad de vil.

Problemet med sanktioner er, at de tit er for vilkårlige og ikke er forbundet med forseelser. For eksempel giver det ingen mening generelt at straffe enhver forseelse med et tv-forbud eller at forbyde barnet at komme i kontakt med deres venner. I et håb om, at de får bedre resultater. En straf er altid en konsekvens – men sjældent en logisk, som barnet kan forstå.

Læs også: SÅDAN STYRKES BØRNS SELVTILLID

En logisk konsekvens er en øjeblikkelig opdragelsesmetode, der opstår ud af situationen eller repræsenterer en konkret konsekvens. Det er derfor direkte relateret til barnets adfærd med hensyn til tid og indhold.

Eksempler

Eksempel 1:

Barnet vælter sin kop ved bordet. Uanset om det gjorde det med vilje eller ej: Opdragelsesmetode logisk konsekvens – en logisk konsekvens af dets opførsel er, at det nu skal tørre gulvet op og tørre det spildte alene.

Antag, at forældrene tidligere har rådet barnet til ikke at lege med koppen flere gange. Derefter ville en anden logisk konsekvens af denne situation være, at barnet ikke får mere at drikke, fordi det naturligvis ikke længere er tørstigt.

Eksempel 2:

Familien ønsker at gå i zoologisk have. Imidlertid begynder barnet at klæde sig på og leger i stedet og gør andre ting.

Moderen meddeler barnet, at udflugten bliver aflyst, hvis det ikke skynder sig. Måske skulle hun stille et vækkeur eller et æggeur. Hvis tiden er udløbet, men barnet stadig ikke er klædt på, forbliver familien hjemme, da det ikke længere er værd at gå i zoologisk have.

Det er vigtigt at bemærke dette, så de logiske konsekvenser er effektive:

 • Logiske konsekvenser giver kun mening, hvis barnet forstår dem. Dog skal børn først lære, at det, de selv gør, har positive eller negative konsekvenser. Logiske konsekvenser som en opdragelsesmetode bør derfor kun anvendes, når barnet er gammelt nok, dvs. omkring 2,5 år.
 • Logiske konsekvenser er bedre end sanktioner, men overgangen er flydende. Forældre skal være opmærksomme på dette. Nogle gange er det også svært at komme med en passende logisk konsekvens.
 • Som med sanktioner skal en logisk konsekvens tages umiddelbart efter, at den uønskede adfærd opstår. Jo mere tid der går mellem forseelser og konsekvenser, jo mere vilkårlige følger konsekvenserne for barnet, og barnet føler sig uretfærdigt behandlet.
 • En logisk konsekvens er, at et barn ikke længere viser uønsket adfærd. Hvis denne virkning ikke opstår, skal der findes andre konsekvenser. Der ikke desto mindre ikke synes vilkårlige og står i forhold til forseelsen.
 • Det er vigtigt, at forældre forklarer deres børn, hvorfor en bestemt adfærd fører til konsekvenser. Den logiske konsekvens kan meddeles, men undertiden opstår også af sig selv.

(Barnet vipper rundt i stolen. Det falder og slår sig. Konsekvensen er logisk og endda naturlig – også for barnet. Ikke desto mindre har forældre ikke lov til at reagere ondskabsfuldt. Sætninger som: “Jeg sagde det til dig.” Din egen skyld! “Er uhensigtsmæssigt hårde, når barnet har smerter.)

Konklusion af opdragelsesmetode logisk konsekvens

Logiske konsekvenser kan erstatte sanktioner i mange tilfælde, men ikke altid. Fordelen er, at barnet er mere tilbøjelige til at se en forbindelse med deres tidligere adfærd, hvis de er kognitivt i stand til at gøre det. For små børn skal forældre derfor afveje, i hvilket omfang de kan og bør anvende den logiske konsekvens som en opdragelsesmetode.

Bliv inspireret til flere tanker her: https://skoleabc.blogspot.com/

Gode råd mod hjertesorg

Gode råd mod hjertesorg

Kærlighed er en af ​​de smukkeste følelser nogensinde. Med disse tip mod hjertesorg fortæller vi dig, hvordan du hurtigt kan slippe af med smerten efter et brud.

Kærlighed: Når sjælen gør ondt

Alt var bare smukt. Sofie skøjtede gennem livet på sky ni i deres forhold. Selv ubehageligt hån kunne ikke ødelægge hendes humør. Så en sms. Bare fem ord: “Jeg vil ikke længere, Sofus.” 

Din kæreste slog op og sluttede forholdet. Sofies lyserøde verden kollapser efter denne adskillelse. Nu er hun syg, og ingen piller i verden kan hjælpe hende. Sofie lider af hjertesorg …

Hjertesorg kommer tit ud af det blå

Du kan forberede dig på en masse: eksamener? Besøger du den forfærdelige tante? Intet problem! Men hjertesorg? Glem det! Hjertesorg rammer dig altid ud af det blå. Og: hjertesorg er en af ​​de grimeste følelser, der findes.

Faktisk vil du hade den person, der har forladt dig – du synes hurtigt han er grim og kedelig. Desværre fungerer det normalt ikke. Når alt kommer til stykket. Efter et forhold er du ofte forelsket i ham, og ingen har endnu opdaget en “kærlighedsknap”.

Derfor gør din sjæl så ondt, og du har en følelse af at miste jorden under dine fødder. Fra det ene sekund til det andet er intet sjovt mere. Alt ser ud til at være lidt meningsløst. Hjertesorg er en dårlig følelse! En følelse af at hyle, synke og løbe ud i uvished.

Læs også: Pigers pubertet – fra pige til ung kvinde

Efter bruddet: fire faser for hjertesorg

Alle reagerer forskelligt på hjertesorg. Mens nogle spiser sig gennem bjerge af chokolade, kan andre ikke længere spise noget. Savn er ikke altid hjertesorg. Forskerne antager, at der er fire forskellige faser af sorg.

De lyserøde briller forsvinder

 1. I den første sorgfase vil du ikke engang indrømme, at det er forbi. I denne fase forsøger mange at få deres crush tilbage. De skriver breve, bombarderer ham med sms’er eller ringer konstant til ham. Men det er især vigtigt at acceptere adskillelsen. Du kan ikke narre dig selv – selvom det betyder, at du bliver frygtelig trist i starten.
   
 2. Så snart du kan græde om din mistede kærlighed, er du godt på vej til fase to – sorgfasen. Det er især grimt, fordi de lyserøde briller pludselig forsvinder, og du skal se virkeligheden i øjnene. Resultatet: sorg, fortvivlelse, vrede, depression og en følelse af hjælpeløshed.
   
 3. Men: Også det vil passere! På et tidspunkt vil du løbe tør for tårer. Velkommen til fase tre! Pludselig er livet sjovt igen, og du kan langsomt komme ovenpå efter dit forhold. Men pas på: fase tre tager tid!
   
 4. Kun hvis du tager dig denne tid, vil du til sidst glide ind i hjertesorg fase fire: acceptfasen. Når du er klar, kan du vinke farvel til din eks og begynde at lede efter en ny kærlighed.

Nogle dyrker deres hjertesorg i flere måneder efter bruddet

Men hvad hvis du sidder fast midt i fase to? Først de dårlige nyheder: nogle dyrker deres hjertesorg i flere måneder efter et brud.

De bedste tip mod hjertesorg

Nu er de gode nyheder: Vi har et par tip til at hjælpe dig med at slippe af med hjertesorg så hurtigt som muligt.

Tip 1: Tillad følelser

Det lyder enkelt, men det er frygteligt vigtigt. Slip dine følelser løs! Det er bedre virkelig at råbe end at æde al sorg ind i dig selv. Og: kun dem, der tør være triste efter et brud, kan på et eller andet tidspunkt affinde sig med sorgen.

Tip 2: tale

Den bedste ting at gøre er at finde nogen, du stoler på, og som du kan tale med om din hjertesorg. Det hjælper normalt efter et afsluttet parforhold!

Tip 3: skriv en dagbog

Du har ingen at tale åbent med om bruddet og dine bekymringer? Hvad med hvis du lægger dine følelser i en dagbog? Hvis de triste tanker konstant går i cirkler, hjælper det med at skrive dem ned og organisere dem.

Tip 4: distraher dig fra hjertesorg!

Når du er dybt inde i sorg-hullet, hjælper kun én ting: distraktion! Glem dine grædepuder! Flyt rundt på dit værelse eller din lejlighed. Mød venner eller, endnu bedre: sport! Det vigtige er, at du på trods af din sorg finder ting, der er gode for dig.

Tip 5: Venligst ingen hjertesorgsmusik

På ingen måde skal du lytte til musik, der minder dig om din eks efter et brud. Selv søde smukke sange hører hjemme i cd-hyldens dybeste hjørne! Hvad du har brug for nu er god humørmusik – og masser af det!

Tip 6: ryd ud

Forvis alle minder af eksen fra dit liv, ellers heler sårene aldrig. Så: ud med skraldet med alle tingene! Dette er den eneste måde at få afstand fra det tidligere forhold.

Du kan også begynde at rydde dit værelse, når du har mulighed for det. Du fjerner ikke kaoset i dit hjerte på denne måde. Men før eller senere hjælper ekstern orden også med at gendanne intern orden – du vil også blive distraheret fra din hjertesorg i et stykke tid.

Tip 7: liste

Husk, hvad der altid har generet dig ved dit forhold. Jeg er sikker på, at du kan tænke på mange ting, der ikke gik optimalt.

Tip 8: Bliv ædru

Hold dig væk fra alkohol. At bekæmpe hjertesorg med alkohol er en dum idé, for den næste dag er alt meget værre.

Tip 9: Forkæl dig selv

Forkæl dig selv! En spændende bog, et stykke chokolade, en ny cd eller trendy nyt tøj. Dette er godt for dit revnede ego og hjælper over mange adskillelser.

Tip 9: Skynd dig ikke ind i det næste forhold

Der er en ting, du under ingen omstændigheder bør gøre: Efter et brud skal du kaste dig ud i det næste forhold! Enhver, der lider af hjertesorg, risikerer at vælge en ny partner i retning af deres eks. Dette er ikke kun grimt over for den anden person, det hjælper heller ikke dig.

Tip 10: Søg hjælp i en nødsituation

Hvis hjertesorg spiser dig op, og du ikke ved, hvad du skal gøre som næste skridt, er der kun én løsning: søg professionel hjælp! Der er masser af rådgivningscentre, der kan hjælpe dig med at komme ud af din sjæl så hurtigt som muligt.

F.eks. børnetelefonen, hvor du få gratis og uforpligtende hjælp og god rådgivning. Prøv at læse mere på deres hjemmeside: https://bornetelefonen.dk/ eller ring til dem på: 35 55 55 59

Opbyg robusthed: Fem tip til dig og din familie

Opbyg robusthed: Fem tip til dig og din familie

Med enhver pludselig ændring er det normalt at opleve stress og angst. Under usikkerheden ved COVID-19-pandemien har det vist sig vigtigere end nogensinde at opbygge modstandsdygtighed og robusthed til at guide os igennem en presset tid. 

Da vi bruger meget mere tid derhjemme med lidt eller ingen personlig tid, er aktiviteter, der giver alle i dit hjem mulighed for at nulstille og genoplade som familie afgørende.

Vi deler et par tip for at bringe opmærksomhed og modstandsdygtighed ind i din daglige rutine, der opmuntrer dig og din familie til at føle sig mere balancerede og mindre ængstelige. Tag en dyb indånding, og en dyb indånding ud. Ahh….

Læs også: SÅDAN STYRKES BØRNS SELVTILLID

Her er fem tip

1. Åndedræt til at styrke din robusthed

Diafragmatisk vejrtrækning (eller “maveånding”) er en vejrtrækningsteknik, der er velegnet til mennesker i alle aldre. Det afbalancerer nervesystemet og fremmer roen. Tag dybe, jævne vejrtrækninger. Placer en hånd på din mave og en hånd på brystet. Når du trækker vejret ind, skal du mærke, at maven bevæger sig, udvider sig og fyldes. Når du trækker vejret ud, skal du føle, at maven slapper af. Træk vejret ind, føl maven og ribbenene i siderne, der let udvider sig. 

Udånding, ribben og underliv blødgøres. Fortsæt med denne ånde i 5-10 minutter. For yngre børn hjælper musik eller afslappende lyde. Børn i alderen 2-5 år opbygger færdigheder robusthed med forskellige aktiviteter, herunder “Træk vejret som monsteret”, hvor børn kan øve sig på at trække vejret dybt for at roe sig ned. Børn skal lege forskellige roller for at få en fornemmelse af, at det er okay at være sig selv. De forskellige roller styrker barnets opfattelse af varieret og anerledes reaktioner i hverdagen, der altid er funderet i indre velvære. Når man er rolig indeni, vil forskellige reaktionsmønstre / følelser ikke være påvirkende for den mentale tilstand.

2.  Mindfulness

Mindfulness handler om at fokusere på nutiden, hvad der sker lige nu. Som den græske filosof Heraclitus med rette udtrykte det, “forandring er det eneste konstante i livet.” Mindfulness-praksis bygger modstandsdygtighed og robusthed over for stress eller usikkerhed. En øvelse, der er nyttig, især i stressende situationer, men også god praksis til at være til stede til enhver tid. Mindfulness er velegnet til voksne og børn. Her er hvad du gør: se efter fem ting, du kan se, fire ting, du kan røre ved eller føle, tre ting, du kan høre, to ting, du kan lugte, og en ting, du smager. Mindfulness-praksis kan selvfølgelig omfatte meditation, men du kan også anvende mindfulness til andre daglige aktiviteter, såsom at spise, vaske op, gå til postkassen, rydde op i legetøj og andre regelmæssige opgaver. 

3.  Bevægelse øger robusthed

Bliv aktiv sammen med yoga, dans og gå-ture! Der er mange måder at bevæge sig på. Sport og gymnastik kan være en form for bevægelse, men de fleste bevægelsesaktiviteter kan du gøre derhjemme, uden en særlig stor indsats. Sæt musik på og dans f.eks. imens du rydder op, tager opvasken eller lægger tøj sammen. Du kan også gå en tur og nyde det gode vejr. Prøv at tænk på positive ting i dit liv.

 
4.  Taknemmelighed

Forskningsundersøgelser har vist, at  taknemmelighed øger mental styrke og modstandsdygtighed. For dig selv og dine eller andres børn kan du  starte en taknemmeligheds-notesbog , hvor du hver dag kan skrive om ting, du er taknemmelig for. Du kan også gøre det til en fælles aktivitet for hele familien, der hver deler noget, de er taknemmelig for. For eksempel kan du dele noget, du ser frem til over morgenmaden, og dele tre ting, du er taknemmelig for ved middagen! Du kan også arrangere en skriveaktivitet med dine børn, sende breve eller tegninger til kære, så de ved, hvor meget i sætter pris på dem.    

5.  Natur

Hvis du har adgang til grønne områder, så nyd det! Uanset om det er i din baghave, på din vej eller i en lokal park eller et naturreservat, kom ud, når du kan. Det øger sin robusthed. At bruge tid udenfor hjælper dig med at sætte pris på naturens skønhed, være vidne til den naturlige forandringscyklus og årstiderne og huske, at vi er en del af noget større end os selv. På en familietur eller du kan tilbringe tid udendørs, opfordre dine børn til at engagere de fem sanser (se, hør, røre, lugte, smage), for eksempel ved at bemærke, hvad de kan se vokse omkring dem, lytte til lyden af ​​fugle og røre ved træbark og blade.  

Jeg håber, at disse aktiviteter inspirerer dig til at give dig tid til at bremse som familie og være til stede sammen. 

Jeg støtter selv arbejdet i foreningen Danmarks Natur. Jeg vil gerne benytte os af lejligheden til at opfordre til støtte og aktiv deltagelse i foreningen. Modsat andre støtteforeninger inviterer Danmarks Natur til skovrejsningsprojekter og lignende, hvor man som familie kan være med selv til at plante.

Drenges pubertet - fra dreng til ung mand

Drenge i puberteten – Fra dreng til ung mand

“Nogle gange føler jeg mig stærk og voksen, men når jeg ser mig selv i spejlet og ser mine bumser, har jeg det som om jeg er en lille dreng!” Sådanne fornemmelser er meget typiske for den vanskelige og spændende tid i puberteten. De år med udvikling, som drenge mellem 9 og 18 år gennemgår, medfører ikke kun fysiske ændringer, men ændrer også din holdning, din følelsesmæssige oplevelse og dit forhold til andre mennesker. Hvordan forløber puberteten med drenge, hvilke ændringer vil du se, og hvilke spørgsmål stiller du dig selv i løbet af denne tid?

Det er ikke muligt at sige generelt, hvornår drenge gennemgår puberteten. I gennemsnit begynder det mellem ni og elleve år og er stort set afsluttet med omkring 18-19 år. I gennemsnit når drenge puberteten et til to år senere end piger. De individuelle fysiske ændringer, som du vil gennemgå i løbet af denne tid, følger ikke en fast “tidsplan”. Dette betyder, at f.eks. Dit skæg kan begynde at vokse et stykke tid tidligere end dine klassekammeraters, men de kan bryde deres stemme foran dig.

Læs også: SÅDAN STYRKES BØRNS SELVTILLID

Kropslige forandringer for drenge i puberteten

Der er dog tendenser til den alder, hvor fysiske ændringer begynder:

9-14 år: testikelvækst
10-15 år: kønsbehåring
10-15 år: vækst af penis
11-20 år: højdevækst
12-13 år: armhule-behåring
12-15 år: første skægvækst (overlæbe dun)
12-15 år: brudt stemme
13-14 år: Spermarche (første sædafgang)
13-17 år: acne / plettet hud

De fysiske ændringer i puberteten rejser spørgsmål for mange unge. Vi har samlet nogle spørgsmål fra drenge, som du måske også synes interessante.

Læs også: Pigers pubertet – fra pige til ung kvinde

“Jeg har kønsbehåring, men endnu ikke armhulehår. Er det normalt?” (Michael, 11 år)

Ja, det er meget muligt. Dine hormoner (især det “mandlige” kønshormon testosteron) får hår til at vokse i både armhulen og skamområdet omkring penis og på brystet, men når dette sker, er det meget forskelligt. Det er meget almindeligt, at skamhår vokser tidligere end armhulehåret. Den måde, de vokser på, er imidlertid den samme: Begge vokser meget glat i starten og begynder derefter at krølle. I modsætning til hår i hovedbunden vokser de kun i cirka seks måneder, falder derefter ud og erstattes af nye, vedvarende.

Hudændringer: Bumser eller acne?

Den øgede frigivelse af hormoner i puberteten får talgkirtlerne i huden til at producere mere talg. Talgkirtler er overalt, hvor hår vokser, og de smører håret. Men når de producerer for meget fedt, tilstopper de kirteludløbene. Hvis der stadig er små snavspartikler eller bakterier i kanalerne, kan de antændes på overfladen: hudorme eller bumser fyldt med pus udvikles. Med acne er derimod betændelsen dybere i vævet under huden. Hvis du ikke er sikker på, om du har acne, er det vigtigt at gå til hudlægen og kigge. Acne kan blive meget smertefuldt og efterlade grimme ar, hvis de behandles forkert.

Generelt skal du passe godt på din hud under puberteten ved at vaske den dagligt med en sæbefri vaskelotion og behandle den med ansigtsrensende vand. Derefter beroliger en ikke-fedtet hudcreme din hud. Du kan finde mange produkter i apoteket eller apoteket. Bare lad dig rådes. Det tilrådes også at spise en sund diæt med lavt fedtindhold og sukker til plettet hud.

Et eksempel for usikkerhed om hus og renlighed for drenge i puberteten

“Mit hår er altid fedtet, og min søster siger, at jeg stinker af sved.” (Lukas, 13 år)

Den øgede fedtproduktion fra talgkirtlerne, der forårsager bumser og hudorme, gør også håret i hovedbunden fedtet hurtigere. Derfor bør du vaske dit hår regelmæssigt i løbet af denne tid, helst med en shampoo mod fedtet hår. Øget svedtendens og svedluften er også forårsaget af hormonelle ændringer i puberteten.

Hudens duft- og svedkirtler er placeret på hårrødderne og dannes kun af kroppen under puberteten. Svedende børn lugter for eksempel næppe overhovedet på grund af dette. Normalt er frisk dannet sved lugtfri. På teenagere i puberteten lugter derimod frisk sved på grund af de hormonelle processer i kroppen – især drenge har en stærkere lugt. Denne hyperfunktion af svedkirtlerne vender tilbage af sig selv mellem 17 og 18 år. Det er vigtigt, at du passer godt på din kropshygiejne, og at du vasker eller bruser regelmæssigt i puberteten. Når det kommer til tøj, anbefaler vi at undgå syntetiske fibre, da bomulds- eller linned-T-shirts er mere åndbare. Der er også antiperspirant deodoranter. Men du skal vælge et produkt der irriterer ikke huden for meget. Du kan få rådgivning om dette fra et apotek eller et apotek.

Nogle gange skinger, andre gange dyb: stemme i overgang

Din stemme ændres i puberteten . Dette kaldes “stemme i overgang”. Det øgede testosteron og væksten af ​​dit strubehoved vil fordoble længden af ​​dine stemmebånd. Før de er omkring tolv millimeter lange, vokser de i puberteten ca. en centimeter. De bliver også tykkere. Da de tykkere og længere stemmebånd vibrerer mindre, bliver de lyde, de laver, dybere. Derudover ændres størrelsen og placeringen af ​​dit strubehoved. Strubehovedet skubber en slags klump fremad ud af halsen. Denne “klump” kaldes Adams æble.

Desværre vokser stemmebåndene ikke jævnt, hvilket betyder, at nogle gange nogle er kortere og andre længere. Derfor kan det ske, at du springer frem og tilbage mellem dit barns stemme og din mands stemme, eller at din stemme bryder. Det er det, du opfatter som et bip. Den ujævne vækst i stemmebåndene afsluttes relativt hurtigt, så den “bip” tid ikke tager for lang tid. Din stemme er fuldt udviklet af omkring 25 til 30 år. Først derefter er strubehovedet “fuldt ud vokset”. Forresten: Piger har også stemmer, der bryder, så deres stemmer ændrer sig i puberteten og bliver normalt dybere. Dog vokser dine stemmebånd kun lidt, så ændringen er ikke så mærkbar.

Læs også: Sundhed – Slik til børn

Vækst af penis og testikler

I en alder af ti eller elleve begynder testiklerne og penis at vokse på grund af hormonsekretionen. Dette er en helt normal proces. Derudover bliver pungenes farve mørkere, og strukturen ændres. Dine venner kan opleve denne vækst lidt tidligere end du – eller omvendt. Den største vækst af penis finder sted omkring 16 år, men den når først sin endelige størrelse efter puberteten.

Penisstørrelsen bestemmes i dine gener (arvelig disposition), så du kan ikke påvirke størrelsen. I gennemsnit er en voksen mands slappe penis mellem syv og ti centimeter lang. I stiv tilstand er forskellene mindre store, og det er cirka 14 centimeter. I puberteten vokser du stadig og bør ikke måle dig selv mod disse værdier. Derudover betyder “gennemsnitlige værdier” altid, at værdier, der er lidt under eller derover, også er helt normale.

Selvom penislængden ofte er et kriterium for måling af “maskulinitet” blandt drenge, er det slet ikke et vigtigt kriterium for valg af en partner til piger og kvinder. Forresten: Under sex spiller størrelsen på penis en meget mindre rolle i en kvindes fornemmelse af fornøjelse, end de fleste mænd tror. Og hvis manden føler seksuel nydelse, bliver penis, som jeg sagde, betydeligt større alligevel. Så lad dig ikke skræmme af dumme ord fra dine venner. Din penis og testikler får også en vækstspurt i puberteten!

Den første ejakulation: puberteten

I puberteten vokser ikke kun dine testikler, men de producerer også sædceller kaldet sædceller. Denne første sædproduktion kaldes også “Spermarche”. Ved omkring 14 år udskilles sædcellerne, dvs. sædcellerne sprøjter ud af penis. Dette kaldes ejakulation eller ejakulation. Da sædafgang ofte sker under søvn, kaldes det undertiden “våde drømme”. Det meste af tiden har du en erotisk drøm i søvn, som du ikke kan huske, når du vågner op. Din krop tilpasser sig seksuel ophidselse, selv mens du sover.

Når du vågner, forsynes din penis med mere blod og retter sig op. Dette kaldes en “erektion”. Ejakulation “udleder” sæd og op til 300 millioner sædceller frigives. Da din krop kun langsomt kan tilpasse sig de hormonelle ændringer, der også øger seksuel nydelse, kan spontane erektioner og ejakulationer forekomme oftere i puberteten. Sædafgang er en normal ting, som du ikke skal skamme dig over. Voksne mænd havde også ejakulationer i puberteten eller har stadig sex eller onani. Du kan helt sikkert tage din far eller ældre bror i tillid til en “mand til mand” samtale, hvis du har spørgsmål.

Den første sædafgang for drenge i puberteten

Den første ejakulation er noget helt specielt i en ung mands liv. Du er nu i stand til at få far til et barn. Derfor, når du er sammen med en pige, skal du helt sikkert være opmærksom på prævention fra da af!

“Jeg er den mindste i min klasse! Hvad kan jeg gøre?” (Samuel, 13 år)

Desværre er der intet du kan gøre ved det, fordi vækstspurtet i puberteten kommer af sig selv. Det bestemmes af dine hormoner og genetiske sammensætning. Men rolig, for ved 13 er du stadig meget ung. Højdevæksten i puberteten begynder mellem 11 og 15 år, og drenge får normalt den største vækstspurt i en alder af 14 år! Dine klassekammerater vokser bare lidt hurtigere i øjeblikket, men du kan meget vel indhente dem snart. Ofte får de engang mindste drenge i klassen pludselig en enorm vækstspurt og hører så pludselig endda til de største i puberteten!

Forresten vil puberteten ikke kun ændre din højde. Din fysik vil også udvikle sig til en typisk mandlig kropsform med bredere skuldre, et smalt bækken og mere muskelmasse.

Kan drenge i puberteten få bryster?

“Jeg får bryster. Bliver jeg pige?” (Pablo, 12 år)

Nej bestemt ikke! Det faktum, at du får en let brystbase, skyldes kønshormonerne. Det påvirker endda mere end en tredjedel af alle drenge. Og sådan fungerer det: Mænd har også en lille del af “kvindelige” hormoner, de såkaldte østrogener, der interagerer med de andre kønshormoner og dannes i stigende grad under puberteten. Disse kan få brystkirtler til at dannes og midlertidigt kvælde området omkring brystet til en bump. Det ligner et bryst. Men ingen bekymring! Når din hormonelle balance tilpasses i løbet af puberteten, sænkes brysterne igen. Hele processen kan tage alt fra et par måneder til to år og er typisk for puberteten.

Hvornår begynder skægget at vokse?

Når skæget begynder at vokse, og hvor stærkt det bliver, er det meget anderledes. Begge afhænger af dine gener. Dette betyder, at du hverken kan påvirke starttidspunktet eller styrken af ​​skægvæksten. Det begynder normalt mellem 12 og 15 år. Normalt vokser en blød fuzz på overlæben, som senere bliver til hård stub. Kun gradvist dannes der flere tykke whiskers omkring kinderne og hagen.

Du kan selv bestemme, om og hvornår du vil barbere dit skæg, og om du foretrækker at bruge en våd eller elektrisk barbermaskine. Din far, en ældre bror eller en ven kan helt sikkert rådgive dig om, hvad der passer dig. Da din hud er meget følsom i puberteten, skal du passe godt på den efter barbering. Barbering skaber små snit i huden, der let kan blive smittet og føre til bumser. Derfor skal du efter barberingen anvende en mild, men alkoholbaseret aftershave, der desinficerer de små udskæringer og beroliger huden. Bare få rådgivning i apoteket, og vælg en aftershave-duft, der appellerer til dig.

Når andre ting bliver vigtige – følelsesmæssige og sociale ændringer

I puberteten ændrer frigivelsen af ​​testosteron og andre hormoner ikke kun din krop, det påvirker også dine interesser, holdninger, humør og oplevelser. Hvis det “mandlige” hormon testosteron frigives i større mængder, forekommer humørsvingninger og raserianfald oftere. Dette er grunden til, at drenge har tendens til at være mere aggressive under puberteten. Så dette er oprindeligt en helt normal proces. Derudover skal du først ordne de hurtige ændringer og finde vej rundt i den nye rolle som en voksende ung mand. Desværre er denne udvikling grunden til, at der meget ofte er skænderier med forældre og søskende i puberteten – men også fordi piger pludselig bliver interessante.

Du kan læse mere om drenge og pubertet på Sundhed.dk

Pigers Pubertet - fra pige til ung kvinde

Pigers pubertet – fra pige til ung kvinde

“Jeg har haft bumser uden ende i to måneder, og jeg er i dårligt humør. Hvad er der galt med mig?” Ikke noget. Du er i puberteten! Pigers pubertet er en proces med forandring i din krop, der begynder mellem ni og tolv år. Puberteten er ikke kun forbundet med fysiske ændringer, det påvirker også dit humør, din opførsel og den måde, du interagerer med andre mennesker på. Men det bringer ikke kun dårlige ting med sig, men lader dig opleve din krop på en helt ny, spændende måde! Hvad betyder det at gå fra pige til kvinde? Hvilke ændringer og problemer er forbundet med det?

Det er ikke muligt at sige nøjagtigt, hvornår unge når puberteten . I gennemsnit starter det i en alder af ni og afsluttes omkring 18 til 19 år. De individuelle fysiske ændringer, som du gennemgår i løbet af denne tid, følger ikke en fast “tidsplan”. Dette betyder, at du for eksempel kan få et bryst tidligere end dine klassekammerater, men dine klassekammerater kan have deres menstruation før dig.

Der er dog tendenser til den alder, hvor fysiske ændringer kan observeres:

8-13 år: kønsbehåring
8-20 år: højde vækst
9-14 år: vækst i livmoderen og vulva
11-17 år: brysterne vokser
11-15 år: første menstruation
9-14 år: begyndelsen af underarms-hår
12-18 år: acne / plettet hud og bumser

De fysiske ændringer i puberteten rejser spørgsmål for mange unge. Derfor har vi også taget nogle spørgsmål fra piger i beskrivelserne, der også kan være af interesse for dig.

Når kroppen ændrer sig i pigers pubertet: huden

Den øgede frigivelse af hormoner i pigers pubertet får talgkirtlerne i huden til at producere mere talg. Talgkirtler er overalt, hvor hår vokser, og de smører håret. Men når de producerer for meget fedt, tilstopper de kirteludløbene. Hvis der stadig er små snavspartikler eller bakterier i kanalerne, som vi støder overalt i hverdagen, kan disse antændes på overfladen: hudorme eller bumser fyldt med pus udvikles. Mange føler sig derefter “grimme” og har en følelse af at se upassende ud. Imidlertid har bumser intet at gøre med dårlig hygiejne. Nogle betændelser er endnu dybere i vævet under huden. Så taler man om acne. Især med ægte acne skal du gå til hudlægen og få behandling.

Læs også: Drenge i puberteten – Fra dreng til ung mand

Eksempler fra piger i puberteten

“En anden bums! Hvad kan jeg gøre?” (Anna-Maria, 12 år)

Desværre kan bumser under puberteten ikke undgås helt. Også her spiller generne en afgørende rolle – nogle har tendens til at have flere hudpletter i puberteten, andre har næppe nogen problemer med dem. Du skal være meget forsigtig, når du klemmer bumser, da de ofte forværrer betændelsen og kan efterlade grimme ar. Det er bedre at passe godt på din hud ved at vaske den dagligt med en sæbefri vaskelotion, altid fjerne make-up godt og derefter behandle den med et ansigtsrensende vand. 

Derefter skal du anvende en ikke-fedtet creme, der beroliger din hud. Du kan finde mange produkter i apoteket eller apoteket. Lad dig rådes der i fred og prøv forskellige retsmidler. Hver hud reagerer lidt forskelligt, og dyre produkter er ikke altid de bedste. Du bør undgå at bruge aggressive cremer og plejeprodukter, der desuden irriterer huden. Du kan ikke helt undgå bumser, men en sund diæt med lavt fedtindhold og sukker og regelmæssig pleje er godt for din hud.

“Jeg er nødt til at vaske mit hår hver dag, ellers ser jeg frisk ud fra frituregryden!” (Annika, 13 år)

Kære Annika, hovedbunden og dermed håret skånes ikke fra den øgede fedtproduktion af talgkirtlerne. Desværre er du i denne livsfase nødt til at vaske dit hår oftere. Der er specielle shampooer til fedtet hår. Du skal være forsigtig med ikke at irritere hovedbunden for meget. Du finder helt sikkert den rigtige shampoo til dit hår i apoteket eller apoteket. Og rolig: hovedbunden bliver ikke automatisk fedtet hurtigere bare fordi du vasker dit hår lidt oftere!

Voksende armhule og kønsbehåring ved pigers pubertet

Med pubertets begyndelse begynder det seksuelle hår at vokse i skamområdet og under armhulerne. Håret vokser meget glat i starten og begynder derefter at krølle. I modsætning til hår i hovedbunden vokser det kun omkring seks måneder og bliver ikke længere end omkring to til seks centimeter. Derefter fejler de og erstattes af nye, vedvarende. Armhulehåret bliver først tyndt og erstattes senere af tykkere og mørkere hår.

Skamområdet er bedre beskyttet af håret og hudfriktion reduceres. Huden under armene, som er udstyret med mange svedkirtler, kan lettere frigive sved i kroppen gennem armhulehåret. Imidlertid finder mange piger og kvinder deres armhulehår ikke smukt og barberer det. Det er op til dig, hvad du finder smukkere.

Armhuler

“Jeg opdagede mit første armhulehår i dag. Er det ikke for tidligt?” (Sofie, 10 år)

Nej, kære Sofie, i en alder af ti er det helt normalt. Med pubertetsudbruddet vokser også kønsbehåring i kønsområdet og under armhulerne gradvist. For nogle piger begynder væksten så tidligt som ni eller ti år, mens andre ikke får deres første armhulehår, før de er 13. I mange tilfælde vokser de første hår i kønsområdet og først senere under armhulerne – men det kan også være omvendt. Så du behøver ikke bekymre dig, disse forskelle er helt normale og genetiske.

Brysterne bliver større

I puberteten, når din krop forbereder sig på seksuel modenhed, vokser brystkirtler i dit bryst. Fordi du får brug for dem senere, når du vil amme en baby. Samtidig bliver brystvorterne større, fastere og normalt også mørkere. Huden omkring brystvorten kaldes gårdspladsen. Det bliver også større og mørkere og buler lidt ud. Brystkirtlerne, der er beskyttet af et lag fedt (selve brystet), vokser direkte under denne gårdhave.

Formen og størrelsen på brysterne, brystvorterne og gården er forskellig for hver kvinde – både brysterne og brystvorterne og huden omkring dem kan være ret lille eller ret stor. Alt dette er normalt og betyder ikke noget ved amning af et barn. Så kvinder med store bryster er ikke “mere feminine” og “frugtbare” end kvinder med mindre bryster. Mens de faktiske brystkirtler, som er ansvarlige for mælkeproduktionen, er relativt små, bestemmes brystets form i sidste ende af fedtlaget over det – nogle kvinder har flere af dem, andre mindre.

Bryster i pigers pubertet

“Min ven Bea har allerede bryster og har en bh. Men der sker ikke noget med mig!” (Karina, 14 år)

I puberteten får hele din krop en vækstspurt. Desværre kan du ikke påvirke, hvornår dette begynder, og når dit bryst begynder at vokse, kære Karina. Hos nogle piger sker det bare tidligere, med andre senere. Det, der er sikkert, er dog, at det stadig vil ændre sig. Hvad du heller ikke kan påvirke, er den endelige størrelse og form, som dine bryster en dag får. Få kvinder er virkelig helt tilfredse med deres bryster, fordi nogle er for små, andre for store – men de fleste af dem lærer over tid at acceptere deres krop, som den er.

Når dit bryst begynder at vokse, skal du købe den rigtige bh. Især med fysisk aktivitet og sport er det mere behageligt at bære en bh. BH’er findes i meget forskellige former og størrelser – nogle “får brystet til at se mindre ud”, andre giver det mere form. (Kilde: Peter Smola / pixelio.de)

Køb den rigtige BH – pigers pubertet

Sæt dig ikke under noget pres for at gøre dette. Du føler dig måske lidt mere komfortabel med den bh, der passer til dig – der er bh’er, der er let polstret og giver lidt mere form, mens andre får store bryster til at se lidt mindre ud. En god ven, søster eller mor kan helt sikkert rådgive dig og hjælpe dig med at vælge, om du vil. Smagene er alligevel forskellige – nogle finder et mindre bryst dejligt, andre kan lide et stort bryst særlig godt. Og i modsætning til hvad de fleste mennesker tror, ​​er størrelsen og formen på dine bryster overhovedet ikke et afgørende spørgsmål, når de leder efter en partner!

“Alle stirrer på min bryst! Hvad skal jeg gøre?” (Larah, 14 år)

Især hvis du er den første i din klasse, der har bryster, der begynder at vokse, skal du købe en bh og ikke nødvendigvis have på dig alt for kropsnære toppe. Ellers vil du sandsynligvis blive udsat for klassekammeraters øjne oftere, hvilket mange piger finder ubehageligt. Tag en ven, storesøster eller mor med til at købe en bh. De er bestemt stolte over at kunne rådgive dig. Hvis du ikke vil have din mor til at shoppe, kan du i det mindste fortælle hende, hvad du har brug for at købe penge til. Også hun gik en gang gennem puberteten og ved, hvor vigtigt passende tøj er på dette tidspunkt!

Hvorfor får du din menstruation?

En piges første menstruation kaldes menarche, og alle efterfølgende perioder kaldes menstruation. I en ikke-medicinsk hverdagssamtale kaldes menstruation ofte bare din menstruation, regel eller bare “mine dage”. Den første periode starter mellem elleve og femten år, og fra da af er du fysisk i stand til at få en baby. Nogle gange har piger imidlertid allerede deres menstruationer, men ægløsning forekommer endnu ikke eller forekommer ikke regelmæssigt, hvor et æg modnes og kan befrugtes. Dine “dage” ledsager dig fra menarche til overgangsalderen (mellem 45 og 55 år) og varer mellem tre og syv dage. Hvis du er gravid, stopper din menstruation, indtil barnet er født. Spiseforstyrrelser eller sygdomme får menstruationen til at stoppe midlertidigt.

Pigers pubertet – Hvad er menstruation?

Perioden styres af hormonerne og bestemmer din såkaldte “månedlige cyklus” (månedlig cyklus). I løbet af denne cyklus sker følgende: Æg modnes i dine æggestokke, som skal befrugtes af en sædceller, dvs. en mands sædcelle, for at en baby kan blive født. Den kvindelige krop forbereder sig konstant på ny for mulig befrugtning, og der vokser en slags “seng” i livmoderen, hvor befrugtede æg derefter kan rede, og som de nærer. Denne seng, der er bygget op en gang om måneden, er livmoderens foring. Nye blodkar dannes omkring placenta (et væv kaldet placenta), der hjælper det ufødte barn med at trække vejret og absorbere næringsstoffer under graviditeten.

Det hele sker hver måned. Godt forberedt på denne måde “venter” din livmoder på, at en befrugtet ægcelle implanteres der. Hvis befrugtning ikke finder sted, næres din slimhinde ikke længere, den bryder sammen og udgydes af en blødning. Fordi denne proces gentager sig hver måned, kaldes den kvindelig cyklus. Det varer omkring 28 dage, men det kan variere meget fra kvinde til kvinde: nogle piger og kvinder har en kortere cyklus på kun 24 dage, mens andre har en cyklus på 34 dage. Gør matematikken fra den første dag i din menstruation til den sidste dag før den næste blødning. I tilfælde af en graviditet, hvor et befrugtet æg reder og vokser i den forberedte “seng”, afbrydes denne proces.

Gode råd fra en voksen kvinde til pigers pubertet

Et tip fra kvinde til kvinde: Noter datoen for din første menstruation, eller skriv den ned. På denne måde kan du kontrollere, om din cyklus er rimelig regelmæssig – du bliver ofte spurgt om det, når du besøger lægen senere! Forresten: udsving i cyklussen er ikke ualmindelige, især under puberteten – så rolig, hvis dine menstruationscyklusser har forskellige længder. Ofte nivelleres cyklussen over tid til en regelmæssig periode, nogle gange varer den i et par år.

Din kropsform bliver mere afrundet

Gennem frigivelsen af ​​hormoner vokser din krop ikke kun i længden, men skaber også “feminine former”. Dette inkluderer bust og lidt bredere hofter, som nu skiller sig ud fra taljen. Også her afhænger ændringen af ​​din genetiske sammensætning, som du ikke har kontrol over. Derfor bør du aldrig sammenligne dig selv med andre piger, kvinder eller endda modeller! Ofte er topmodeller ikke kun ekstremt (og usundt) tynde, men har også de fysiske dispositioner for for eksempel smalle skuldre, mindre bryster, tynde lange ben og lidt kropsfedt.

For de fleste er dette udseende imidlertid uden for rækkevidde og bør ikke sigte mod. Du har sandsynligvis en del af kroppen, der er særlig smuk – som dine øjne, hår eller ben. Med subtil make-up, en smuk frisure eller en fordelagtig tøjskæring kan du fremhæve de dele af din krop, som du finder særlig god. Og selvfølgelig, ved at udøve nok og spise en sund kost, kan du forhindre dig i at blive fedt og træne dig til en sund figur.

Ændring i kønsorganerne

I puberteten ændres ud over kroppens form også dine kønsorganer i pubicområdet. Din livmoder begynder at vokse internt, men dine ydre kønsorganer, kaldet “vulva”, ændres også: de indre og ydre skamlæber og klitoris vokser, hudfarven i skamområdet ændres lidt, og især skeden på skeden ændres. Formen på vulva kan være meget forskellig: hos nogle kvinder er de indre labia lidt større end de ydre, i andre er det omvendt. Nogle har klitoris synlig, andre ikke – disse forskelle er helt normale.

Når andre ting bliver vigtige: følelsesmæssige og sociale ændringer

Under puberteten ændrer frigivelsen af ​​østrogen ikke kun din krop, det påvirker også dine interesser, holdninger, humør og oplevelser. Dette er også grunden til, at der i puberteten meget ofte er skænderier med forældre og søskende – og forholdet til drenge ændres …

Læs også: Typisk mand, typisk kvinde – om kønsroller

Læs gode råd om pubertet. Hvad sker der i puberteten? Er det normalt? Hvad kan jeg gøre?

Pubertet: når kroppen bliver skør

Pubertet er for forældre normalt det værste, for unge mennesker det sværeste. Men ofte også den mest spændende tid i deres liv: puberteten. I puberteten skal piger og drenge håndtere store ændringer i deres kroppe. De skal gennemgå humørsvingninger og tilpasse sig deres nye roller som unge kvinder eller unge mænd. Hvad sker der nøjagtigt i kroppen, og hvad forårsager de psykologiske og fysiske ændringer? Hvordan overlever du bedst tiden? I vores tredelte serie finder du ud af alt hvad du behøver at vide om emnet.

Ordet “pubertet” kommer fra latin og oversættes som “kønsmodenhed”. Det betyder, at din krop skifter fra at være pige til at være kvinde eller fra at være dreng til at være mand. For piger betyder “seksuelt moden”, at de fysisk er i stand til at få børn. Seksuelt modne drenge er i stand til at få børn. Puberteten – man taler også om “udviklingsårene” – er en naturlig proces, der finder automatisk sted i din krop, og som du næppe kan påvirke.

Læs også: Hvordan lærer børn og voksne

Forskelle i puberteten fra drenge og piger

Så forskelligt som puberteten er for piger og drenge, er der nogle ting til fælles. I løbet af denne tid lider du mere af humørsvingninger, irritabilitet og dårligt humør. Du føler dig ofte usikker og ubehagelig i din egen krop. For nogle unge er puberteten mindre vanskelig. For andre kan det gå så langt som at føre til spiseforstyrrelser, depression og andre psykiske problemer. I løbet af denne tid, hvor du bemærker, at din krop og din følelsesmæssige oplevelse ændrer sig radikalt, får du ofte selvtvivl. Du har mange flere problemer med dine forældre og søskende end før. For mange bliver venner i samme alder deres nærmeste fortrolige, mens de distancerer sig mere fra familien. På trods af problemerne er puberteten en spændende tid. Hver voksen har levet den igennem, og som har nogle overraskelser i vente. Puberteten falder normalt også ind i den livsfase, hvor vi virkelig er forelsket for første gang. Vi får vores første “kærlighedsoplevelser” med det modsatte køn.

Forskellige tidspunkter for pubertetens start

Det tidspunkt, hvor puberteten begynder, er meget anderledes. Det begynder omkring ni til tolv år og slutter omkring 18 år. Hos piger begynder puberteten normalt et til to år tidligere end hos drenge. Når du rammer puberteten, afhænger det af en række ting, men meget af det afhænger af dine gener. Gener er det genetiske materiale, som dine forældre har videregivet til dig, og det er også ansvarligt for dit unikke udseende. Din kost og livsstil kan også påvirke pubertetsudbruddet: ekstrem sport eller at være stærkt undervægt kan forsinke det, og det kan starte tidligere hos overvægtige eller følelsesmæssigt sårbare piger og drenge. Derudover følger puberteten ikke en fast “tidsplan”. Det vil sige en dreng, der allerede har brudt stemme kan ikke have en eneste whisker på samme tid, og en pige, hvis bryster allerede er vokset markant, behøver ikke have sin menstruationsperiode. For nogle begynder puberteten kun meget sent, og det er også normalt. Hvis du ikke bemærker nogen fysisk ændring i en alder af 15, skal du kontakte dine forældre. Du kan også gå til en ældre søskende eller en læge. En god ide er det at søge hjælp på https://bornetelefonen.dk/

Hvor “kommer puberteten” fra?

“Udløseren” for puberteten er hjernen, mere præcist hypofysen og diencephalon. De beslutter, hvornår det er tid for dig at blive seksuelt modent. Derefter stimuleres produktionen af ​​kemiske budbringere, såkaldte hormoner . Disse produceres i kirtelceller og transporteres via blodet til visse organer for at videregive meget specifik information til dem. Hvert enkelt hormon har en anden opgave, og den korrekte interaktion mellem hormonerne er meget vigtig.

De hormoner, der i høj grad er ansvarlige for ændringer i puberteten kaldes kønshormoner. De har forskellige tekniske navne til piger og drenge. Østrogen kaldes det vigtigste “kvindelige” kønshormon, testosteron det vigtigste “mandlige”. Disse hormoner, der spiller en afgørende rolle i udviklingsårene, findes ikke kun i et køn. Testosteron dannes også hos piger og kvinder og østrogen hos drenge og mænd – kun i betydeligt mindre mængder.

I begyndelsen af ​​puberteten sender hypothalamus – “kontrolcenteret” i den menneskelige hjerne – kemiske signalstoffer til hypofysen. De kaldes også “hypofysen”, og hvor der produceres et stort antal hormoner. På denne måde modtager hypofysen information om fysisk udvikling. Den producerer, afhængigt af dette, vigtige beskedsstoffer såsom “væksthormon” somatropin. Somatropin er primært ansvarlig for kropsvækst og visse kontrolhormoner, der påvirker gonaderne – hos piger, æggestokke, hos drenge testiklerne. Kirtlerne begynder nu i stigende grad at producere kvindelige eller mandlige kønshormoner, især østrogen hos piger og testosteron hos drenge.

Kropslig udvikling i pubertet

Men hvordan kan det være, at vi oplever en vækstspurt, drenges stemme bliver dybere og piger får mere afrundede kropsformer? Hormonerne som beskeds-stoffer fordeles i din krop via blodbanen. De giver visse dele af din krop signalet til at ændre sig. For eksempel til at vokse. Hormonerne påvirker også din følelsesmæssige tilstand. Det betyder, at humørsvingninger og konflikter ikke kun skyldes din mentale tilstand. Eller at du først skal genopdage dig selv i din nye rolle som ung mand eller ung kvinde. Meget af dine følelser er også påvirket af hormonerne. Derfor skal du altid huske på: De fysiske og psykologiske ændringer i puberteten er ret normale. I mange tilfælde uundgåelige! Alle – inklusive dine forældre, bedsteforældre eller ældre søskende – har gennemgået dette en gang. Så du behøver ikke at skamme dig over det, og du kan bede dem om at forstå din vanskelige situation.

Samspil mellem kønshormoner

Kønshormonerne er ansvarlige for det faktum, at du kommer til puberteten, og at din krop tilpasser sig den “seksuelle modenhed”. Disse hormoner dannes i forskellige kirtler. De er ansvarlige for en lang række udviklinger og processer, der påvirker kroppen og den mentale tilstand.

Hormoner og biologisk proces i puberteten

1. Follikelstimulerende hormon (FSH)

Det produceres i hypofysen og overfører information til kimcellerne. I den kvindelige krop får den ægcellerne til at vokse og modnes i æggestokken. I den mandlige krop forårsager det dannelsen af ​​sædceller.

2. Luteiniserende hormon (LH)

Dette hormon produceres også i hypofysen. Det stimulerer ægløsning hos kvinder og modning af sædceller hos mænd.

3. Progesteron

Dette “kvindelige” kønshormon produceres hos kvinder midt i cyklus efter ægløsning og forbereder kroppen på en mulig graviditet. Det frigives i større mængder under graviditeten og sikrer, at dette bevares, og mælkekirtlerne forbereder sig på mælkeproduktion. Også hos mænd produceres det i små mængder i binyrebarken – en hormonel kirtel i binyrerne.

4. Østrogen

Det vigtigste “kvindelige” kønshormon styrer processerne i den kvindelige cyklus og reproduktion. Hos piger sikrer det væksten af ​​de indre og ydre kønsorganer samt dannelsen af ​​slimhinden og musklerne i livmoderen. Det er også ansvarligt for, at brysterne vokser i puberteten, og at piger får en “fyldig” kropsform. Østrogen produceres hovedsageligt i æggestokkene, men det produceres også i mindre mængder i mandlige testikler. Hos mænd sikrer østrogener blandt andet, at sædcellernemodnes. De skal være sunde og forblive mobile. De har indflydelse på fornemmelsen af ​​seksuel lyst og modvirker de “aggressive” virkninger af testosteron. Generelt er østrogen også meget vigtigt for opbygning af knogler.

5. Hypothalamus

Det er et afsnit af diencephalon og styrer ud over andre vigtige processer seksuel og reproduktiv adfærd. Dette er hvor “fornøjelsen” eller “seksuelt center” er placeret for kvinder og mænd.

6. Hypofysen ( hypofysen)

Det er en vigtig endokrin kirtel, som blandt andet også spiller en afgørende rolle i produktionen af ​​kønshormoner.

7. Æggestokke (æggestokke)

De kvindelige reproduktive celler er placeret i kvindens æggestokke, og der dannes vigtige kønshormoner der. En ægcelle modnes her hver måned, som derefter kan befrugtes af en mandlig sædcelle.

8. Graviditet choriongonadotropin (CG eller hCG)

Det er et specielt hormon, der fremstilles under graviditeten i moderkagen. (vævet i livmoderen, hvor det befrugtede æg befinder sig). Det er ansvarligt for at opretholde graviditet.

9. Testosteron

Det vigtigste “mandlige” kønshormon produceres hovedsageligt i testiklerne. Det er ansvarlig for væksten og udviklingen af ​​de seksuelle organer. Samt typiske mandlige seksuelle egenskaber såsom skægvækst, muskelvækst, brede skuldre eller en dyb stemme. Det påvirker også sædproduktion og sexlyst. Kvinder producerer også små mængder testosteron i æggestokkene og binyrebarken, som f.eks. Har indflydelse på deres seksuelle nydelse.

10. Testikler

Testiklerne er de mandlige gonader, som er placeret parvis i pungen og er en del af de indre mandlige kønsorganer. Det er i dem, at sæd dannes, og der produceres vigtige kønshormoner som testosteron.

11. Stimuli

Eksterne stimuli spiller en afgørende rolle i følelsen af ​​glæde og dannelsen af ​​kønshormoner. Når en seksuel stimulus når glædescentret i hjernen, er der adskillige “kommandoer” til forskellige dele af kroppen. Det sikrer frigivelse af hormoner som østrogen eller testosteron. Disse sikrer f.eks., At huden forsynes bedre med blod, og at kønsorganerne svulmer op. For eksempel, hvis blod kommer ind i det mandlige erektile væv, rettes penis op og bliver stiv.

12. Prolactin (PRL)

Det er et hormon, der fremstilles i hypofysen. Hos kvinder produceres det i større mængder kort før menstruation og under graviditet. Efter fødslen af ​​et barn stimulerer det de kvindelige mælkekirtler til at producere mælk og vedligeholder den.

Hvis du vil vide mere om puberteten og de fysiske ændringer hos piger og drenge, kan du læse videre her:

Læs også: Pigers pubertet – fra pige til ung kvinde

Læs også: Drenge i puberteten – Fra dreng til ung mand

Min gode oplevelse med skoleabc.dk

– En pålidelig kilde til læremidler og kontorartikler

Kære kolleger og lærere,

Jeg vil gerne dele min seneste positive oplevelse med jer. Som naturfagslærer og tysklærer på en folkeskole har jeg altid været på udkig efter pålidelige og kvalitetsrige læremidler og kontorartikler. For nylig fik jeg anbefalet webshoppen skoleabc.dk, og jeg må sige, at det har været en sand fornøjelse at handle der.

Stor produktsortiment og nem navigation

En af de første ting, der imponerede mig, var det store udvalg af læremidler og kontorartikler, der er tilgængelige på skoleabc.dk. Uanset om du underviser i naturfag, sprog eller andre fag, vil du finde et omfattende sortiment af materialer, der passer til dine behov. Jeg fandt nemt de specifikke læremidler, jeg søgte, takket være webshoppens brugervenlige navigation og kategorisering af produkterne.

Enestående kundeservice

Jeg værdsætter virkelig god kundeservice, og skoleabc.dk skuffede ikke. Da jeg havde spørgsmål om nogle af produkterne, tog jeg kontakt til deres kundeservice. Jeg blev mødt af en venlig og hjælpsom medarbejder, som var ekspert på området og besvarede alle mine spørgsmål. Det var tydeligt, at de havde stor viden om deres produkter og var dedikerede til at hjælpe mig med at finde de rette læremidler til mine elever.

Hurtig levering

En af de ting, der virkelig gjorde indtryk på mig, var den hurtige levering af mine varer. Efter at have afgivet min bestilling, modtog jeg mine læremidler og kontorartikler inden for få dage. Dette var virkelig en fordel, da jeg ikke skulle vente længe for at kunne bruge dem i min undervisning.

Læs også: Køkken / bryggers renovering mit projekt med køkkenrenovering som blev til en husrenovering.

Kvalitet til en god pris

Kvaliteten af de produkter, jeg købte på skoleabc.dk, var imponerende. De læremidler, jeg fik til min naturfagsundervisning, var informative og visuelt tiltalende, hvilket hjalp mine elever med at forstå og engagere sig i emnerne. Tysklæremidlerne var også af høj kvalitet og hjalp mine elever med at udvikle deres sprogfærdigheder. Desuden var de billige kontorartikler af god kvalitet og en stor hjælp i min daglige lærergerning.

En pålidelig kilde til læremidler og kontorartikler

Alt i alt kan jeg varmt anbefale skoleabc.dk som en pålidelig kilde til læremidler og kontorartikler. Deres brede sortiment, fremragende kundeservice, hurtige levering og produkter

af høj kvalitet har gjort mig til en tilfreds kunde. Jeg vil fortsætte med at handle hos skoleabc.dk og opfordre jer til at udforske deres webshop, hvis I leder efter pålidelige og kvalitetsrige materialer til jeres undervisning.

Husk, at som lærere spiller vi en vigtig rolle i at give vores elever de bedste muligheder for læring og udvikling. Ved at vælge de rigtige læremidler kan vi gøre undervisningen endnu mere engagerende og meningsfuld.

Kærlig hilsen,

Torben Schmidt
Naturfagslærer og tysklærer

torbenschmidt.dk