Torben Schmidt
Er mit barn klar til mobiltelefon

ER MIT BARN KLAR TIL EN MOBILTELEFON?

Det er svært at forestille sig dagens hverdag uden mobiltelefonen. Skal børn have mobiltelefon? Den har udviklet sig mere og mere og tilbyder en lang række af muligheder for underholdning, men også farer på internettet. Hvornår er børn klar til deres egen mobiltelefon? Er der et rigtigt tidspunkt, og hvad skal du være opmærksom på?

Er mit barn klar til mobiltelefon - pige med mobiltelefon
Især med filtre og klistermærker er billeder på mobiltelefonen sjov for mange børn, men privatlivets fred er vigtigt.

HVOR KOMMER DEN STORE INTERESSE FRA?

Mange voksne bruger i dag mange timer på deres smartphones. Ikke underligt, at du har en bred verden af information og underholdning til rådighed. Og underholdning er noget, som børn automatisk leder efter.

Jo yngre børn er (f.eks. stadig i børnehaven ), jo enklere skal det være. Først er det nok, hvis der er en reaktion på skærmen, så kan barnet bare lide at se videoer, derefter begynder den første interesse for flere spil, og til sidst er der barnet bevægende nysgerrighed omkring, hvad der foregår i sociale medier.

Børn skal være nysgerrige, og det er en god ting. De optager viden og prøver grænser, kopierer fra andre, hvad de kan gøre, og tager derefter beslutninger baseret på deres erfaringer.

JEG VIL OGSÅ HAVE DET, DU VIL!

De afspejler også, hvad de har kopieret fra deres forældre og søskende. Det er derfor vigtigt at huske, at du er rollemodel for dine børn ! Hvis du tilbringer meget tid med de moderne medier selv, vil børnene gerne gøre det samme.

Mobiltelefoner og smartphones er en integreret del af hverdagen . På tv, i parken, med familien eller i skolen. Alle har en mobiltelefon til enhver aktivitet; hvis kun for hurtigt at finde noget på Google. Dette undgår næppe barnets opfattelse, og når vennekredsen begynder at betyde mere, vil alle hurtigt have en mobil.

Ifølge en undersøgelse fra 2016 får de fleste børn deres første mobiltelefon, når de er 7 eller 8 år gamle. I en alder af 10 år har næsten hvert andet barn en egen mobiltelefon eller smartphone.

Skal børn have mobiltelefon?

Læs også: Sådan styrkes børns selvtillid!

ER MIT BARN KLAR TIL DET NU?

En enhed som en smartphone bringer også et stort ansvar. Hvor meget af det et barn allerede kan bære, afhænger af den enkelte.

Du kan stille dig selv følgende spørgsmål :

  • Hvordan håndterer mit barn sine ting?
  • Hvor god er det at holde orden?
  • Hvor mange gange har den mistet værdigenstande?
  • Hvor god er koncentrationen, når man lærer?

Du kan bruge dette til at vurdere, om dit barn er ansvarlig nok til en multifunktionel enhed.

Hvorvidt et barn er klar til en mobiltelefon eller ikke, afhænger meget af mental udvikling.

Mange skoler har i dag mobiltelefonforbud, hvor elevernes mobiler indsamles og opbevares. Barnet må ikke have telefon i skoletiden. Mobiltelefonen opbevares i en såkaldt mobilkasse.

BØR MIT BARN HAVE ADGANG TIL INTERNETTET?

Det ville være muligt at have en lille samtale først om, hvad dit barn gerne vil gøre med mobiltelefonen / smartphone. Hvis barnet bare vil lytte til musik, kan en MP3-afspiller købt på internettet muligvis gøre det først. Fotos? Et billigt digitalt kamera. Til spil fra tid til anden kan du også få en tablet til familiebrug. En simpel familie mobiltelefon, der kun tjener til at gøre barnet tilgængeligt på vej til skolen, kan også være værd at overveje.

I sidste ende afhænger det af, om du stoler på dit barn. En komplet kontrol af, hvad barnet laver på mobiltelefonen, kan på den ene side være udmattende. Afhængig af alderen repræsenterer kontrol brud på tillid.

Forældre bør overveje at gennemgå alle tilgængelige apps for mulighederne for børns sikkerhed og etablere regler. Apps som YouTube tilbyder normalt også et børnevenligt filter til aktivering. Adgang til app store eller play store bør også blokeres for børnene, da mange gratis apps ofte ikke er børnevenlige.

Apps som Tik Tok , Instagram eller Snapchat har deres egne aldersbegrænsninger, som du bestemt bør være opmærksom på. Frem for alt tjener de til at beskytte unge brugere mod farligt eller forstyrrende indhold og til at påvirke dem gennem forkerte oplysninger .

  • Instagram: aldersgrænse mindst 13 år
  • WhatsApp: aldersgrænse mindst 16 år
  • Snapchat: aldersgrænse mindst 16 år
  • TikTok: minimumsalder 13
  • Facebook: minimumsalder 16 (med forældremyndighed fra 13)

Artikel skrevet af Torben Schmidt.

Læs også: ET GODT FUNDAMENT FOR FREMTIDEN: BØRNS UDVIKLING, MULIGHEDER OG LÆRING

Leave a Comment