Torben Schmidt
Styrk børns selvtillid

Sådan styrkes børns selvtillid

Børn har brug for tillid hele deres liv, hvilket er grundlaget for at dette bliver lagt i de første leveår. Forældre kan markant påvirke, om et barn bliver genert, bange eller får selvtillid gennem den måde, de opdrages. Den følgende artikel indeholder nyttige tip til at styrke børns selvtillid. Hvordan man kan støtte barnet i at blive selvsikker.

HVAD BETYDER SELVTILLID?

Det er meget lettere for barnet med en sund selvtillid i børnehaven eller i skolen. Det samme gælder naturligvis også for voksenlivet.

At være selvsikker betyder ikke:

 • at altid være smart og stærk
 • altid ved, hvad der er rigtigt eller forkert
 • Spørg aldrig din egen adfærd

I stedet betyder selvtillid:

 • at kende sig selv og være i stand til at værdsætte sig selv
 • at respektere sig selv
 • at kende og værdsætte ens styrker og færdigheder
 • acceptere svagheder og være i stand til at håndtere dem
 • ikke at stille spørgsmålstegn ved dig selv som en personlighed
 • repræsentere ens mening og holdning uden at angribe
 • udstråler suverænitet uden at være anmassende
At være i stand til at opleve en følelse af sikkerhed er vigtig for en sund selvtillid.

STYRKE BØRNS SELVTILLID – SOM SPÆDBARN

Hvis et lille barn skal fortsætte med at kalde for at få sin mors opmærksomhed, vil det enten give op med fratræden eller udvikle sig til et sundt barn. På den anden side, hvis barnet får den nødvendige opmærksomhed, får barnet en følelse af værdi. Dette skaber en følelse af selvværdighed, dvs. selvtillid.

Der er selvfølgelig ikke altid tid til at vende sig helt mod barnet, men så er det vigtigt i det mindste at forklare barnet, hvorfor tiden er kort. Det skal bemærkes, at det altid betyder, at det ikke er muligt at reagere senere. Hellere end ikke at reagere overhovedet. Barnet skal bemærkes af sine omgivelser. Det skal altid være opmærksom og være i stand til at udtrykke sine behov, som i det mindste delvist skal imødekommes. Dette påvirker småbørn og voksne.

FØLELSESMÆSSIG OPMÆRKSOMHED ER MEGET VIGTIG

Et af de vigtigste behov hos et barn er følelsesmæssig opmærksomhed. Dette er afgørende for den samlede personlige udvikling. Med hensyn til skoleudviklingsmulighederne kan det observeres, at den omsorg, som forældrene giver, bidrager væsentligt til, hvor succesfuldt barnet bliver.

Du kan styrke børns selvtillid ved at være følelelsesmæssig opmærksom!

Grundlaget for succes er sympati og trøst, forståelse og medfølelse samt kommunikation med hinanden. Hvis der mangler det, har barnet normalt dårlige kort til at opbygge tilstrækkelig selvtillid.

I skolen kan eleverne blive positiv anerkendt ved belønning eller anerkendende kommunikation til at værdige barnets præstation og give positiv opmærksomhed på en ønsket adfærd.

STYRKE BØRNS SELVTILLID – GENERELLE TIP:

 1. Forældrene er meget vigtige for udviklingen af børnene. Hvis et barn føler, at det er elsket, føles det sikkert, hvilket resulterer i en følelse af sikkerhed. Dette er en vigtig byggesten for at udvikle en sund selvtillid. Uanset hvor meget forældre er irriteret over barnet, skal det aldrig siges, at barnet ikke længere er elsket.
 2. Forældre er rollemodeller for deres egne børn. Derfor bør der gøres et forsøg på at demonstrere selvsikker opførsel.
 3. Børn har brug for regler, som også skal overholdes. Her bør der fastlægges få, men klare regler. Et nej styrker barnet. For hvis det kan klare det, vil det også lettere klare nederlag, hvilket forbedrer selvværd.
 4. Barnet skal have frihed. At give tillid er også vigtigt, fordi det reducerer frygt og styrker selvtilliden.
 5. Hvis barnet lærer noget nyt, der ikke fungerer med det samme, bør det ikke afskrækkes, fordi dette fører til selvtillid. Barnet bør værdsættes så ofte som muligt, fordi alle har brug for anerkendelse. Dette styrker selvtilliden. Forældre kan lide at sammenligne deres egne børn med andre, men det betyder ikke noget, om barnet lærer forskellige ting, såsom cykling eller svømning, før eller senere. Konkurrenceevne bør undgås , og barnet kan udvikle sit eget tempo.
 6. Børn skal være i stand til at ytre sig, da det er vigtigt for selvtillid. Dette bør også accepteres, hvilket naturligvis ikke betyder, at forældrenes mening ikke må være anderledes.

KONKLUSION

Som det ofte er tilfældet i livet, afhænger det af den rigtige balance. Hvis barnet opdrages uden grænser, medfører dette kun frihed i familiemiljøet. Til dette opfattes grænserne, som det senere liv sætter, endnu mere alvorlige. Børn kan ikke lide at fejle, fordi de ikke har udviklet selvtillid. Den modsatte dannelse begrænser et barn og frarøver barnet spontanitet. Livet tilbyder så mange friheder, men barnet kan aldrig opleve dem i al deres mangfoldighed.

Læs mere om børneopdragelse og om at styrke børns selvtillid. Du kan også læse flere artikler om anerkendelse og faglig udvikling.