Torben Schmidt
Drenges pubertet - fra dreng til ung mand

Drenge i puberteten – Fra dreng til ung mand

“Nogle gange føler jeg mig stærk og voksen, men når jeg ser mig selv i spejlet og ser mine bumser, har jeg det som om jeg er en lille dreng!” Sådanne fornemmelser er meget typiske for den vanskelige og spændende tid i puberteten. De år med udvikling, som drenge mellem 9 og 18 år gennemgår, medfører ikke kun fysiske ændringer, men ændrer også din holdning, din følelsesmæssige oplevelse og dit forhold til andre mennesker. Hvordan forløber puberteten med drenge, hvilke ændringer vil du se, og hvilke spørgsmål stiller du dig selv i løbet af denne tid?

Det er ikke muligt at sige generelt, hvornår drenge gennemgår puberteten. I gennemsnit begynder det mellem ni og elleve år og er stort set afsluttet med omkring 18-19 år. I gennemsnit når drenge puberteten et til to år senere end piger. De individuelle fysiske ændringer, som du vil gennemgå i løbet af denne tid, følger ikke en fast “tidsplan”. Dette betyder, at f.eks. Dit skæg kan begynde at vokse et stykke tid tidligere end dine klassekammeraters, men de kan bryde deres stemme foran dig.

Læs også: SÅDAN STYRKES BØRNS SELVTILLID

Kropslige forandringer for drenge i puberteten

Der er dog tendenser til den alder, hvor fysiske ændringer begynder:

9-14 år: testikelvækst
10-15 år: kønsbehåring
10-15 år: vækst af penis
11-20 år: højdevækst
12-13 år: armhule-behåring
12-15 år: første skægvækst (overlæbe dun)
12-15 år: brudt stemme
13-14 år: Spermarche (første sædafgang)
13-17 år: acne / plettet hud

De fysiske ændringer i puberteten rejser spørgsmål for mange unge. Vi har samlet nogle spørgsmål fra drenge, som du måske også synes interessante.

Læs også: Pigers pubertet – fra pige til ung kvinde

“Jeg har kønsbehåring, men endnu ikke armhulehår. Er det normalt?” (Michael, 11 år)

Ja, det er meget muligt. Dine hormoner (især det “mandlige” kønshormon testosteron) får hår til at vokse i både armhulen og skamområdet omkring penis og på brystet, men når dette sker, er det meget forskelligt. Det er meget almindeligt, at skamhår vokser tidligere end armhulehåret. Den måde, de vokser på, er imidlertid den samme: Begge vokser meget glat i starten og begynder derefter at krølle. I modsætning til hår i hovedbunden vokser de kun i cirka seks måneder, falder derefter ud og erstattes af nye, vedvarende.

Hudændringer: Bumser eller acne?

Den øgede frigivelse af hormoner i puberteten får talgkirtlerne i huden til at producere mere talg. Talgkirtler er overalt, hvor hår vokser, og de smører håret. Men når de producerer for meget fedt, tilstopper de kirteludløbene. Hvis der stadig er små snavspartikler eller bakterier i kanalerne, kan de antændes på overfladen: hudorme eller bumser fyldt med pus udvikles. Med acne er derimod betændelsen dybere i vævet under huden. Hvis du ikke er sikker på, om du har acne, er det vigtigt at gå til hudlægen og kigge. Acne kan blive meget smertefuldt og efterlade grimme ar, hvis de behandles forkert.

Generelt skal du passe godt på din hud under puberteten ved at vaske den dagligt med en sæbefri vaskelotion og behandle den med ansigtsrensende vand. Derefter beroliger en ikke-fedtet hudcreme din hud. Du kan finde mange produkter i apoteket eller apoteket. Bare lad dig rådes. Det tilrådes også at spise en sund diæt med lavt fedtindhold og sukker til plettet hud.

Et eksempel for usikkerhed om hus og renlighed for drenge i puberteten

“Mit hår er altid fedtet, og min søster siger, at jeg stinker af sved.” (Lukas, 13 år)

Den øgede fedtproduktion fra talgkirtlerne, der forårsager bumser og hudorme, gør også håret i hovedbunden fedtet hurtigere. Derfor bør du vaske dit hår regelmæssigt i løbet af denne tid, helst med en shampoo mod fedtet hår. Øget svedtendens og svedluften er også forårsaget af hormonelle ændringer i puberteten.

Hudens duft- og svedkirtler er placeret på hårrødderne og dannes kun af kroppen under puberteten. Svedende børn lugter for eksempel næppe overhovedet på grund af dette. Normalt er frisk dannet sved lugtfri. På teenagere i puberteten lugter derimod frisk sved på grund af de hormonelle processer i kroppen – især drenge har en stærkere lugt. Denne hyperfunktion af svedkirtlerne vender tilbage af sig selv mellem 17 og 18 år. Det er vigtigt, at du passer godt på din kropshygiejne, og at du vasker eller bruser regelmæssigt i puberteten. Når det kommer til tøj, anbefaler vi at undgå syntetiske fibre, da bomulds- eller linned-T-shirts er mere åndbare. Der er også antiperspirant deodoranter. Men du skal vælge et produkt der irriterer ikke huden for meget. Du kan få rådgivning om dette fra et apotek eller et apotek.

Nogle gange skinger, andre gange dyb: stemme i overgang

Din stemme ændres i puberteten . Dette kaldes “stemme i overgang”. Det øgede testosteron og væksten af ​​dit strubehoved vil fordoble længden af ​​dine stemmebånd. Før de er omkring tolv millimeter lange, vokser de i puberteten ca. en centimeter. De bliver også tykkere. Da de tykkere og længere stemmebånd vibrerer mindre, bliver de lyde, de laver, dybere. Derudover ændres størrelsen og placeringen af ​​dit strubehoved. Strubehovedet skubber en slags klump fremad ud af halsen. Denne “klump” kaldes Adams æble.

Desværre vokser stemmebåndene ikke jævnt, hvilket betyder, at nogle gange nogle er kortere og andre længere. Derfor kan det ske, at du springer frem og tilbage mellem dit barns stemme og din mands stemme, eller at din stemme bryder. Det er det, du opfatter som et bip. Den ujævne vækst i stemmebåndene afsluttes relativt hurtigt, så den “bip” tid ikke tager for lang tid. Din stemme er fuldt udviklet af omkring 25 til 30 år. Først derefter er strubehovedet “fuldt ud vokset”. Forresten: Piger har også stemmer, der bryder, så deres stemmer ændrer sig i puberteten og bliver normalt dybere. Dog vokser dine stemmebånd kun lidt, så ændringen er ikke så mærkbar.

Læs også: Sundhed – Slik til børn

Vækst af penis og testikler

I en alder af ti eller elleve begynder testiklerne og penis at vokse på grund af hormonsekretionen. Dette er en helt normal proces. Derudover bliver pungenes farve mørkere, og strukturen ændres. Dine venner kan opleve denne vækst lidt tidligere end du – eller omvendt. Den største vækst af penis finder sted omkring 16 år, men den når først sin endelige størrelse efter puberteten.

Penisstørrelsen bestemmes i dine gener (arvelig disposition), så du kan ikke påvirke størrelsen. I gennemsnit er en voksen mands slappe penis mellem syv og ti centimeter lang. I stiv tilstand er forskellene mindre store, og det er cirka 14 centimeter. I puberteten vokser du stadig og bør ikke måle dig selv mod disse værdier. Derudover betyder “gennemsnitlige værdier” altid, at værdier, der er lidt under eller derover, også er helt normale.

Selvom penislængden ofte er et kriterium for måling af “maskulinitet” blandt drenge, er det slet ikke et vigtigt kriterium for valg af en partner til piger og kvinder. Forresten: Under sex spiller størrelsen på penis en meget mindre rolle i en kvindes fornemmelse af fornøjelse, end de fleste mænd tror. Og hvis manden føler seksuel nydelse, bliver penis, som jeg sagde, betydeligt større alligevel. Så lad dig ikke skræmme af dumme ord fra dine venner. Din penis og testikler får også en vækstspurt i puberteten!

Den første ejakulation: puberteten

I puberteten vokser ikke kun dine testikler, men de producerer også sædceller kaldet sædceller. Denne første sædproduktion kaldes også “Spermarche”. Ved omkring 14 år udskilles sædcellerne, dvs. sædcellerne sprøjter ud af penis. Dette kaldes ejakulation eller ejakulation. Da sædafgang ofte sker under søvn, kaldes det undertiden “våde drømme”. Det meste af tiden har du en erotisk drøm i søvn, som du ikke kan huske, når du vågner op. Din krop tilpasser sig seksuel ophidselse, selv mens du sover.

Når du vågner, forsynes din penis med mere blod og retter sig op. Dette kaldes en “erektion”. Ejakulation “udleder” sæd og op til 300 millioner sædceller frigives. Da din krop kun langsomt kan tilpasse sig de hormonelle ændringer, der også øger seksuel nydelse, kan spontane erektioner og ejakulationer forekomme oftere i puberteten. Sædafgang er en normal ting, som du ikke skal skamme dig over. Voksne mænd havde også ejakulationer i puberteten eller har stadig sex eller onani. Du kan helt sikkert tage din far eller ældre bror i tillid til en “mand til mand” samtale, hvis du har spørgsmål.

Den første sædafgang for drenge i puberteten

Den første ejakulation er noget helt specielt i en ung mands liv. Du er nu i stand til at få far til et barn. Derfor, når du er sammen med en pige, skal du helt sikkert være opmærksom på prævention fra da af!

“Jeg er den mindste i min klasse! Hvad kan jeg gøre?” (Samuel, 13 år)

Desværre er der intet du kan gøre ved det, fordi vækstspurtet i puberteten kommer af sig selv. Det bestemmes af dine hormoner og genetiske sammensætning. Men rolig, for ved 13 er du stadig meget ung. Højdevæksten i puberteten begynder mellem 11 og 15 år, og drenge får normalt den største vækstspurt i en alder af 14 år! Dine klassekammerater vokser bare lidt hurtigere i øjeblikket, men du kan meget vel indhente dem snart. Ofte får de engang mindste drenge i klassen pludselig en enorm vækstspurt og hører så pludselig endda til de største i puberteten!

Forresten vil puberteten ikke kun ændre din højde. Din fysik vil også udvikle sig til en typisk mandlig kropsform med bredere skuldre, et smalt bækken og mere muskelmasse.

Kan drenge i puberteten få bryster?

“Jeg får bryster. Bliver jeg pige?” (Pablo, 12 år)

Nej bestemt ikke! Det faktum, at du får en let brystbase, skyldes kønshormonerne. Det påvirker endda mere end en tredjedel af alle drenge. Og sådan fungerer det: Mænd har også en lille del af “kvindelige” hormoner, de såkaldte østrogener, der interagerer med de andre kønshormoner og dannes i stigende grad under puberteten. Disse kan få brystkirtler til at dannes og midlertidigt kvælde området omkring brystet til en bump. Det ligner et bryst. Men ingen bekymring! Når din hormonelle balance tilpasses i løbet af puberteten, sænkes brysterne igen. Hele processen kan tage alt fra et par måneder til to år og er typisk for puberteten.

Hvornår begynder skægget at vokse?

Når skæget begynder at vokse, og hvor stærkt det bliver, er det meget anderledes. Begge afhænger af dine gener. Dette betyder, at du hverken kan påvirke starttidspunktet eller styrken af ​​skægvæksten. Det begynder normalt mellem 12 og 15 år. Normalt vokser en blød fuzz på overlæben, som senere bliver til hård stub. Kun gradvist dannes der flere tykke whiskers omkring kinderne og hagen.

Du kan selv bestemme, om og hvornår du vil barbere dit skæg, og om du foretrækker at bruge en våd eller elektrisk barbermaskine. Din far, en ældre bror eller en ven kan helt sikkert rådgive dig om, hvad der passer dig. Da din hud er meget følsom i puberteten, skal du passe godt på den efter barbering. Barbering skaber små snit i huden, der let kan blive smittet og føre til bumser. Derfor skal du efter barberingen anvende en mild, men alkoholbaseret aftershave, der desinficerer de små udskæringer og beroliger huden. Bare få rådgivning i apoteket, og vælg en aftershave-duft, der appellerer til dig.

Når andre ting bliver vigtige – følelsesmæssige og sociale ændringer

I puberteten ændrer frigivelsen af ​​testosteron og andre hormoner ikke kun din krop, det påvirker også dine interesser, holdninger, humør og oplevelser. Hvis det “mandlige” hormon testosteron frigives i større mængder, forekommer humørsvingninger og raserianfald oftere. Dette er grunden til, at drenge har tendens til at være mere aggressive under puberteten. Så dette er oprindeligt en helt normal proces. Derudover skal du først ordne de hurtige ændringer og finde vej rundt i den nye rolle som en voksende ung mand. Desværre er denne udvikling grunden til, at der meget ofte er skænderier med forældre og søskende i puberteten – men også fordi piger pludselig bliver interessante.

Du kan læse mere om drenge og pubertet på Sundhed.dk

Leave a Comment