Torben Schmidt
Børn i fattigdom på verdensplan.

Børn i fattigdom

Børn i fattigdom – Hvert barn fortjener en retfærdig chance i livet.

Rundt om i verden lever næsten et ud af tre børn – ca. 663 millioner – i fattigdom. Af disse oplever omkring 385 millioner ekstrem fattigdom og kæmper for at overleve på mindre end 1,90 $ om dagen. Børn – især små børn – er mere tilbøjelige til at leve i fattigdom end voksne. De er også mere sårbare over for dens virkninger.

Fattigdom frarøver børn de ting, de har mest brug for til at overleve og udvikle sig, såsom ernæring, uddannelse, sundhedstjenester , vand og sanitet . Efterhånden som børn vokser, forværres konsekvenserne af fattigdom, hvilket kæmper enormt for deres velbefindende – og deres evne til at opbygge en bedre fremtid for sig selv, deres familier og deres samfund.

I gennemsnit dør fattige børn overalt i verden før deres femte fødselsdag med det dobbelte af deres bedre stillede jævnaldrende.

Læs også: Typisk mand, typisk kvinde? Kønsroller og fordomme

Politisk ulighed

De valg, regeringer træffer om, hvor og hvordan de skal bruge offentlige ressourcer, er kritiske for at bryde fattigdomscyklusser. Programmer for social beskyttelse som kontantoverførsler, sundhedsforsikring og uddannelsestilskud har dokumenterede fordele: De reducerer børnefattigdom og forbedrer adgangen til god ernæring, sundhedspleje og uddannelse.

Men den globale dækning er lav. For to ud af tre børn er social beskyttelse utilgængelig.

Næsten to tredjedele af børn over hele verden er ikke beskyttet mod fattigdomens livslange konsekvenser.

Børn er efterladt af forskellige årsager. Kritiske sociale tjenester er ofte underfinansierede, og midler, der er tilgængelige, favoriserer tjenester, der aldrig når ud til fattige børn. Lokale regeringer – i stigende grad ansvarlige for at levere sundhed, uddannelse og andre tjenester – mangler ofte kapacitet til at bestemme, hvor og hvordan børn går glip af. Uden ressourcer til at indsamle lokale data og høre de samfund, de tjener, kan beslutningstagere kæmpe for at udvikle planer og budgetter, der når ud til børn i nød.

Børn i fattigdom kan få det værre

For børn, der er ramt af humanitære kriser, intensiveres udfordringerne. Langvarige konflikter, vold og klimaændringer forværrer fattigdom og ulighed og tvinger dem med færrest ressourcer til at bære den største byrde.

En 10-årig pige smiler bag et vindue i Irak.

UNICEF / UN0148876 / Anmar

Sara, 10 år gammel, sidder hjemme i Mosul, Irak. Hendes familie modtager kontantkuponer, der giver dem fleksibilitet til at beslutte, hvordan de skal imødekomme deres behov. ”Jeg bruger pengene til mad,” siger Saras mor. ”Dette er det vigtigste for børnene, fordi det hjælper dem med at fokusere på klasser. Hvem kan lære på tom mave? ”

Billedtekst
Artiklens billede er copyright fra UNICEF. Pigen der vises øverst er Fatma på fem år.

Fem år gammel Fatma var heldig: i modsætning til mange andre piger i Sudan blev hun ikke omskåret på hendes kønsorganer. Din mor besluttede mod omskæring. Men: 125 millioner kvinder og piger verden over må regne med helbredsmæssige og psykiske følger for skamfering af kønsdele.

God uddannelse og undervisning i udsatte områder er vigtig.

1 Comment

Leave a Comment