Torben Schmidt
Læs om Charles Darwin og evolutionsteorien. Naturlig udvælgelse og banebrydende liv som forsker.

Charles Darwin

Med sin evolutionsteori lagde engelskmanden Charles Darwin grundlaget for vores nuværende viden om oprindelsen af ​​dyre- og plantearter. Vi fortæller dig, hvordan opdagelsesrejsende boede, og hvor han gjorde sine opdagelser.

Kort profil: Charles Darwin

  • Charles Robert Darwin
  • Livsdatoer: 12. februar 1809 til 19. april 1882
  • Nationalitet: Britisk
  • Citat: “Alt, hvad der er imod naturen, varer ikke i det lange løb.”

Charles Darwin er en af ​​de mest indflydelsesrige mennesker i historien. Hans evolutionsteori er grundlaget for vores viden om oprindelsen af ​​dyre- og plantearter.

Hvordan Charles Darwin levede

Charles Robert Darwin blev født den 12. februar 1809 i Shrewsbury, England. Han boede der sammen med sine fem søskende og forældre, lægen Robert og hans kone Susannah, indtil han var studerende.

Darwin deltog først i en skole, der drives af det unitariske samfund, hans mors religiøse samfund. Senere fortsatte han sin skolekarriere på et privatdrevet kostskole. Darwin var interesseret i naturen fra en tidlig alder. Han observerede fugles opførsel, samlede skaller, mineraler og mønter og udførte sine egne legende eksperimenter. Darwin besluttede, at han, ligesom sin far, ville være læge og begyndte at studere medicin ved Edinburgh University i 1825.

Fordi lektionerne kede ham med få undtagelser, skiftede han til at studere teologi. Han dimitterede som den tiende bedste studerende i 1831. Fagene ved universitetet havde ført ham væk: Han var meget interesseret i naturfilosofi og de nye kontinenter.

Da han blev inviteret til at rejse på HMS Beagle, et britisk flådeundersøgelsesskib, i 1831, var Darwin meget glad. På denne rejse, faktisk med det formål at undersøge Patagonia og Tierra del Fuego i Sydamerika, var han i stand til at kombinere sin interesse for natur og geologi.

Charles Darwins evolutionsteori

Den 27. december 1831 satte Charles Darwin sejl på HMS Beagle. Under rejsen samlede han adskillige planter, dyr og stenprøver. Han registrerede sine observationer i adskillige notesbøger.

Efter at have omgået verden vendte HMS Beagle tilbage til England den 2. oktober 1836.

Skildpadder, kolibri og frem for alt et par finker, som Darwin bringer med sig fra Galápagosøerne, giver forskeren de afgørende ledetråde til hans berømte evolutionsteori (fra det latinske ord evolvere = at udvikle, at løbe).

Ligesom børnene i skolen har undervisning i naturfag, danner Charles Darwin her det videnskabelige fundament, som er vitalt for videnskaben.

Biologen er oprindeligt ikke opmærksom på fuglene med knytnævestørrelse. Han tror, ​​de er wrens, solsort og hawfinches, fordi de har helt forskellige næb. Nogle af disse næb er tykke, hvilket gør dem ideelle til at knække nødder, mens de længere er bedre til at fange insekter.

Opdagelsen ved finkerne

Kun en kollega, der er indkaldt, indser, at fuglene er beslægtede arter af finke. Darwin mistænker derfor: Disse forskellige arter skal have sin oprindelse på forskellige Galápagosøer. Og han ved også hvorfor: Fordi mad er knap på øerne, er der en konstant kamp for at overleve.

Det skete netop, at der på et tidspunkt blev født finker med tykke næb. Og de havde store fordele i forhold til deres andre indflydelse: De tykke næb kunne knække nødder og havde således et større madtilbud end de “normale” finker, som kun kunne spise frø.

På denne måde udviklede mange nye finker sig fra en enkelt arter af finke – som hver især indtager sin egen madniche. Men ligesom en usynlig opdrætter tillader naturen kun de arter at overleve, der har tilpasset sig bedst til deres miljø.

Naturlig udvælgelse / selektion

Darwin kalder dette princip naturlig udvælgelse. Charles Darwin opfandt udtrykket naturlig selektion (udvælgelse), hvormed han forklarede ændringer inden for en art. Arter ville udvikle sig og ændre sig på grund af forskellige påvirkninger (såsom deres miljø).

I deres naturlige kamp for mad og boligareal kan kun de, der er bedst tilpasset deres miljø, overleve. Dette valg fører til en ændring af arten gennem generationer. Og dermed lægger han grundlaget for sin evolutionsteori. Det er allerede blevet suppleret og ændret et par gange – men i dets grundlæggende funktioner betragtes det som bevist.

Darwin, der havde lavet noterne på over 2000 sider på sin rejse, begyndte nu at sortere og undersøge dem. Dette anses for at være fødslen af ​​evolutionsteorien. Med det ønskede han at bevise, at arternes oprindelse kan spores tilbage til videnskabelige fundamenter, og ikke, som det var almindeligt på det tidspunkt, takket være Gud. Darwin troede fast på, at arter udvikler sig og ikke blot skabes, som det er skrevet i Bibelen.

Charles Darwin anvendte senere også sin evolutionsteori til aber. Darwin hævdede, at mennesker og aber har samme herkomst, kun udviklet sig anderledes. Darwins teori udløste en bølge af indignation, især i kirkekredse. For mange troende var hans ideer blasfemi. Videnskaben bekræftede imidlertid teorien.

Læs om Charles Darwin og evolutionsteorien. Naturlig udvælgelse og banebrydende liv som forsker.
Charles Darwin fascinerer os alle. Evolutionsteorien danner grundlag for al moderne videnskab i dag.

Charles Darwins liv

Inden han offentliggjorde sin evolutionsteori, tjente Darwin sit levebrød med at læse mange bøger og holde foredrag om sine rejser generelt. Han giftede sig også med sin kusine Emma Wedgwood den 29. januar 1839. Sammen havde de ti børn i de følgende år. Hans helbred forværredes.

Darwin led ofte af besvimelse og åndedrætsbesvær. Under medicinsk behandling og derfor kun skred langsomt, var han kun i stand til at udgive det berømte værk “The Origin of Species” den 22. november 1859. I den præsenterede Darwin dog endelig sin teori om evolution og lavede således et afgørende gennembrud i biologien.

Charles Darwin fortsatte med at arbejde intensivt på dette område indtil sin død. Han offentliggjorde vigtige opfølgningsværker. Han døde den 19. april 1882 i en alder af 73.

Hans bidrag til evolutionsteorien var grundlæggende for biologien og fortsætter med at give livlige diskussioner selv blandt teologer, filosoffer og politikere. Næppe nogen anden videnskabsmand har påvirket vores moderne verdensbillede mere bæredygtigt end Darwin.

Læs også: Albert Einstein

1 Comment

Leave a Comment