Torben Schmidt
Fra dreng til mand - en forklaring hvad der sker i drenges pubertet

Fra dreng til mand

De fleste drenge vil være seje, muskuløse og selvfølgelig være voksne. Fra dreng til mand. Når drenge bliver mænd, tager hormonerne først kontrol over kroppen. Det kan være irriterende, men nogle gange også meget spændende. Og i det mindste er der en vis trøst: ikke kun teenagere, alle ens venner rammer puberteten før eller senere.

Hår – mere eller mindre

Hormonet testosteron er ansvarlig for de fleste af ændringerne. Det første tegn på, at din fra dreng til mand transformation er begyndt, er hår, der begynder at vokse omkring din penis og testikler. For nogle drenge kan dette ske i en alder af ni, for andre kun ved 14. Alt er normalt! På samme tid, nogle gange lidt senere, får du armhulehår. Først da begynder skægvæskt og andet kropshår. For eksempel på brystet eller ryggen. Hår på ryggen eller hår på brystet kommer normalt som noget af det sidste. Hvor behåret du ender med, afhænger af dine gener. Nogle drenge og mænd har lidt skæg og næppe nogen bryst eller ryghår, hvilket også er normalt.

Vækstkaos – fra dreng til mand

Du kan også høre på din stemme, at din krop i øjeblikket er i en omvæltningsfase. Når stemmen går i overgangen, kan den lyde hæs og er mindre modstandsdygtig. Dette skyldes, at din strubehoved bliver større. Brusk øges i tykkelse og styrke, og stemmebåndende bliver længere. Alt dette får din stemme til at lyde mere maskulin, dvs. dybere.

Men ikke kun strubehovedet, resten af ​​kroppen vokser også. Rækkefølgen er lidt blandet. Først kommer hoved, fødder og hænder. Først derefter skyder arme og ben ud. Til sidst vokser ​​overkroppen. Din krop kan se lidt ubalanceret ud i dens proportioner i løbet af denne tid. Senest når vækstfasen er overstået, vil den være aftaget.

Din krop vokser ikke kun, når du går fra dreng til mand, den ændrer også dens sammensætning. Det betyder: muskelprocenten bliver højere, skuldre og bryst bliver bredere.

Nogle gange sker det, at din krop fremstiller meget testosteron i puberteten og derefter omdanner det overskydende hormon til østrogen. Mange drenge bryder sig ikke så meget om det der sker her. De udvikler bryster! Det lyder utroligt, men det er sandt. Dette kaldes “pubertetsgynækomasti”. Men gå ikke i panik: I slutningen af ​​puberteten forsvinder dine bryster, og dine bryster ser helt normale ud.

Har du spørgsmål til din egen pubertet eller bare har behov for at tale med nogen?

https://bornetelefonen.dk/

BØRNETELEFONEN KAN ALTID HJÆLPE DIG MED RÅDGIVNING. DIN HENVENDELSE ER ALTID ANONYM.

Problemer med penis

Din fysiske udvikling under puberteten betyder også, at de ydre kønsorganer, dvs. penis og testikler, ændres. Nogle gange hænger den ene testikel lavere end den anden. Men det er ikke en bekymring, mange drenge og mænd har. Det giver endda mening, fordi de to testikler ikke konstant presses mod hinanden, når de går eller løber. Penis ser også anderledes ud for alle. Og dens vækst er først helt færdig i alderen fra 16 til 18.

Når du bliver seksuelt ophidset, bliver din penis stiv. Dette kaldes også en erektion. En stiv (oprejst) penis er kun i de sjældneste tilfælde helt lige. For det meste har den en svag krumning, og vinklen, som den stikker ud fra kroppen, er forskellig for hver mand.

Pubertet kan rumme meget i en. Og så banker skolen også på og stiller krav.

Din penis er særlig følsom over for berøring, især spidsen (pikhovedet). Men også et attraktivt syn eller opståede tanker kan få den til at blive stiv. Nogle gange sker det bare uden særlig grund og i upassende situationer. Du behøver ikke at være flov, fordi din krop reagerer helt normalt.